Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

18.11.10

Zalán, aki 5 hónapos

..és húú, de akaratos.



Zalán csak egyik mellből eszik, 2 hete már akkor sem tudom átverni a másikkal, ha nagyon éhes vagy álmos..Ennek következtében -vagy nem - 7,5 kg. Kristóf beelőzte, ilyenkorra már 7,8 kg volt - tudom, hogy nem jelent sokat, csak érdekesség.
Kristóf is, Balu is bimbókiemelővel (bocsánat, védővel) kezdte, ilyennel:

Amiről az általam egyébként kedvelt Leche Lige is így nyilatkozik:
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a bimbókiemelő nem azonos a bimbóvédővel. A bimbóvédő egy szilikon "cumi", amit a mellbimbóra kell felhúzni, ezen keresztül szopik a baba. A bimbóvédő használatát szoptatási szakemberek nem ajánlják, mert rontja a kisbaba szopáskészségét, helytelen szopási technikát eredményez, cumizavarhoz vezet, rontja a szopás hatékonyságát, ezáltal a kisbaba nem jut elegendő tejhez, kevesebb tej termelődik, elapadhat a tej, használata tejcsatorna-elzáródáshoz, mellgyulladáshoz vezethet. Ha a szoptatás fájdalmas, a bimbóvédő használata helyett inkább a helyes mellrehelyezés segíthet. (Nekem nem fájdalmas volt, csak kicsi, és még Balunál ezt ajánlották a kórházban - be is vált)
Kristóf aztán olyan 7 hónaposan simán elhagyta, szépen evett mindig, pedig azt hallgattam, hogy szeegény gyerek, milyen nehéz lehet neki - még a kórházban is, pedig ott még csak a a letapadt nyelve miatt volt nehéz neki. Zalán pedig aztán se cumit, se bimbóvédőt, semmit nem kap, és mégis vergődés a szoptatás. Amellett, hogy naponta legalább 10-szer eszik, éjszaka 2-3-szor, nem tudom pontosan, ha úri kedve úgy kívánja, jól megharap. Amire én bedühödöm, ő meg vigyorog..

Tehát eszik ő, amennyit kell (dokinéni szerint nincs még baj - javasolta a kiskanállal történő etetést a lefejt tejből - mondtam, hogy haha, erre végképp nincs időm)., és még egy bizonyíték, hogy a gyerekek működése semmilyen rendszert nem követ. Egyik ilyen, másik olyan, egyik nap ilyen, másik nap már teljesen más.. semmilyen elvre, nézetre nem lenne szabad hallgatni, csak és kizárólag a gyerekünket figyelni, reagálni mindenre: a sírására, de a nevetésére is, a gőgicsélésre, hallgatni az ösztönökre és figyelmen kívül hagyni a rengeteg okos megjegyzést, tanácsot, tapasztalatot.
Hamarosan úgyis elfelejtjük a gondokat - és újak lépnek a helyükre.

A kedvencem amúgy is a "Jó baba?" kérdés. Igen, jó, nyilván mindig ez a válaszom, még akkor is, amikor nagyon dühös vagyok a kis energiabombára. Erre a bölcs reagálás: "hát, persze, hogy jó, milyen is lehetne, szegény" - célozva arra, hogy ennyi gyereknél az ember nem tud foglalkozni egy babávall, mert nincs rá IDŐ (wtf), úgyhogy szegényke biztos már nem is sír.
Hát, Zalánt szerintem senki a világon nem nevezné "jó" babának. Mindig hordozni kell - valahogy, keveset alszik, sokat sír, nagy az ingerigénye, utálja az egy helyben-levést (vagymit).


Amúgy meg - egy újabb felesleges összehasonlítgatás, de hát ez van - Zalán alig hajlandó forogni is, nagy duzzogva néha sikerül neki, de szeretne kúszni: a lábmunkája már meg is van hozzá, de a kezével nem halad rendesen. Kristóf ilyenkor már sokkal összerendezettebben mozgott, valszeg ezért is gondolok vissza nosztalgiával azokra az időkre, mikor még ő volt ennyi idős. (a nehézségeket ezek szerint gyorsan elfelejtettem)

Persze, ha van annyi időm, hogy egész nap a földön fekve játsszak velük (nincs), akkor nincs semmi baj, Zalán kibújik a bőréből örömében, ha az emberek (különösen a család) szórakoztatják, ha van elég időm, és Kristóf leköti magát (ritkán van), szépen el tudom ringatni Zalánt, és ő megnyugodva alszik akár 1 óra hosszat is egyfolytában .DDD

Kristóf a mindene, épp ezért, ha megjelenik Zalán látómezejében, az überel minden szükségletet: alvást, evést stb. Imád terítőket húzogatni, billentyűzetet csapkodni, papírt szétcincálni. Érdekesek a nagy textilkönyvek, lógó zsinórok, haj!!. A felső ínye is duzzadt, várhatóak az újabb fogacskák. Este fürdésig nyűg, majd apával 10 perc hancúr a vízben, utána 10 perc nyügi velem öltözés címén, pici játék, és maratoni, álombaringató szopizás - szigorúan csak akkor, ha Kristóf már elment fürödni, különben őt kell nézni evés helyett is.

No comments: