Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

21.11.10

Mert a szülői értekezlet fontos és pályaválasztás van

Ezért voltam hétfőn szülőin. Balázzsal sosincs baj, mégis gyomorideggel készülök a szülőikre általában - szeptemberben még lelkes vagyok, majd kedvetlen, tavaszra már ellenséges. Pedig a tanárnő jófej. (Mellesleg nem először tapasztalom, hogy az általam jófejnek tartott tanárok nem szimpatizálnak velem/velünk. Biztos az is ok, hogy túl passzív vagyok, de igazán nem látom értelmét, hogy minden apró-cseprő üggyel az iskolához forduljak.A középiskolában azért megpróbálok kicsit jobban nyüzsögni. Majd meglátjuk..)

Az jó volt, hogy 1 órára felöltözhettem csiniben és még a hajam is megcsináltam, pici sminket is tettem fel. Aztán jó volt, hogy most sem mondtak semmi rosszat Baluról. De teljesen elkeseredtem, amikor hallottam a részeg gyerekek történetét az iskolai előadáson, az eltört orrcsont esetét vagy a tönkretett osztályteremről szóló megemlékezést.
A tanárnő tényleg igyekszik, most először nevén nevezte az elkövetőket, és kérte a szülőket, ne szégyelljék magukat, ha meghallják a gyerekük nevét, ez nem az ő hibájuk, csak segíteni szeretne ezzel: én nagyon szégyellném. Azt mondja, nem a szülő hibája. Oké, akkor kié? Az iskola ugye nem nevelhet - egy következő mondattal utalt is rá, hogy kivettek az iskola és a tanárok kezéből minden nevelési eszközt, gyakorlatilag már csúnyán se nézhetnek egy gyerekre, a szülő máris jön panaszkodni; egy következő mondattal viszont megköszönte az anyukáknak, hogy nem ilyen a stílusuk, hanem igazán együttműködőek. Aztán azt is megjegyezte, hogy ők aztán mindent megtesznek, hogy  a gyerekeket bevonják, aktivizálják, motiválják - ez tényleg igaz, ő sok mindent tesz, a többiek szerintem semmit, általában leszarják -, de azért mégis, a szülők is tehetnének valamit a gyerekükért, legalább hallgassák meg őket néha.
Szóval totál gáz van.. Apropó anyukák. Hol a fenében vannak az apukák? Egy sem volt. Sosincs. Itt zömében 14 éves kamaszfiúk vannak (18-an asszem) Az apáknak legalább emlékeik vannak ezekről az időkről, nem kéne nekik is ott lenni? A lányok teljesen más módon voltak zizik az én időmben is, a fiúk ilyenkor még veszélyesebbek.

Aztán jöttek a szülők:
Anyuka 1: a gyerek hazudott, hogy tanult stb., erre jól megverte, és megmondta hogy ezt kapja, ha mégegyszer stb... És higgyük el, ez megoldás lesz, a gyerek megértette, és hallgatni fog rá. (szerintem inkább el kellene venni tőle a számítógépet, a PS 2-t, PS 3-t, XBox-ot - vagy legalábbis korlátozni a játékidőt - Balunak haverja, tudom, hogy mindig ezekkel játszik, most is)
kb. 10 percig csak mondta, mondta..

Anyuka 2: ő leült és elbeszélgetett a fiával: elmondta, hogy miért ne igyon, elvégre az apja is ebbe halt bele, gyerek megértette.
kb. 15 perc

Anyuka 3-8: a verés ezért jó..
Anyuka 9-15: a verés nem jó, mert mi van, ha nem jön haza a gyerek stb..


A tanárnő kivágta magát ebből a szituációból is: szerinte ebben a korban már többet árt a verés, mint használ, másrészt állandóan beszélgetni kell a gyerekekkel, nemcsak rutinszerűen, és nemcsak akkor, ha már nagy a baj.

Mindenesetre mindenki nagyon ismeri a gyerekét, és megvédi (ami szerintem még mindig jobb, mint nagy nyilvánosság előtt azzal példálózni, hogy ő bizony megverte és nem szégyelli), csak tudnám, hogy akkor miért ilyen zűrös az osztály. A záróakkord, hogy állandóan figyeljük és ellenőrizzük a gyerekeket, mert ott vág át minket, ahol akar (nem hiszem, akkor sem), és hogy jó pedagógus a hölgy, azt abból is le lehet szűrni, hogy nem hagyta, hogy a szülők csupa negatív élménnyel menjenek haza, az utolsó mondata az volt, hogy "igaz, hogy sok baj van velük, de annyira gyerekek még, annyira lehet még őket szeretni, nem olyanok, mint a másik osztály, ahol csupa céltudatos, összeszedett 'kicsi felnőtt' jár".

Alig várom, hogy Balu kikerüljön ebből a közegből. Nem érdekelnek a balhék, mindenhol előfordulnak, de az, hogy a jótanulóság az valami káromkodás legyen, azt nem bírom elviselni.
Úgyhogy tanulás:)

A rendkívüli "pályaválasztási" szülői lényege pedig az volt, hogy pipáljuk ki a nyílt napokat - amikről úgy tudjuk, hogy látogatta a gyerek, másrészt nézzük át, miket írt be pályázandó középiskolákhoz, és javítsuk ill. egészítsük ki. Tehát rajzoltam 2x3 db zöld pipát. Ennyi értelme volt.

2 comments:

Babi néni said...

Miért nincsenek apukák? Mert több eszük van, mint nekünk anyukáknak és a közelébe se mennek a "többi" szülőnek. ;o)

Jeti életében először és utoljára volt szülőin, amikor a nagyfiát felvették a kéttannyelvűbe. Majd meghallgathatta, hogy a többi szülő panaszkodik, hogy a gyerekek nem értik az anyanyelvi lektort. Nem az angol tanárnőt, hanem azt a volunteer amerikai tanárt, aki azért van ott, hogy a szokásokat átadja és a kiejtést gyakoroltassa... Elvileg minden gyerek tudott valamennyire angolul, úgy kerülhetett be a suliba. Jeti kiosztotta őket, hogy akkor tanuljanak, ő azért íratta ide a fiát, hogy megtanuljon rendesen angolul. És mert az amerikai tanárnak nem kell megtanulni angolul jobban. Aztán hazajött és közölte velem, hogy ő ugyan többet soha! :o)

Minden szülőiről valami újabb aranyköpéssel jövök haza, iszonyat, hogy milyen elfogultak a szülők, ha a sajátjukról van szó! :o) Gondolom, én is. Meg amiket ki tudnak találni! A mi osztályunkban az volt a "nagy ügy", hogy a FIÚöltözőben az egyik gyereknek lehúzták a gatyáját a többiek és kiröhögték. Még ha ez a lányöltözőben vagy a teremben lett volna, megértem a cirkuszt, de így tök hülyeség. Nem verték meg, nem dobták ki a gatyáját az ablakon, se semmi.

bringa said...

óó, Altair, ez olyan disznóság, hogy mi nem tehetjük meg, hogy nem járunk:/ Nem is tudom időnként, hogy az iskola irritál-e jobban vagy az összegyűlt anya-társadalom.