Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

16.8.11

heti menü + guru pohárkrém recept

Hétfő:
maradékok
Kedd:
szezámmagos rántott camambert rizzsel és áfonyaszósszal + túrós béles
Szerda:
cigánypecsenye tört krumplival
Csütörtök:
csontleves + petrezselyemmártásos csirkefalatok tésztával + pöttyös guru pohárkrém
Péntek:
spagetti carbonara
Szombat:
aranygaluska vaníliasodóval
Vasárnap:
brassói aprópecsenye + palacsinta


Továbbra is igyekszem ésszerűsíteni a háztartást, és maradok az egyszerű kajáknál. Néha-néha befigyel egy-egy bonyolultabb étel is, de egyre kevésbé törekszem a mindenáron főzzünk frissből és egészségesből és mindenki kedvére elvárásra. 
Viszont egyre nagyobb adagokat készítek, így nem kell minden nap főzni, max. valami egyszerűvel - jellemzően tésztával kiegészítve. És most már, hogy napi szinten főzök, olyan rutinom van, hogy igazán nem vesz igénybe sok időt egy étel tálalása, persze úgy, hogy előre meg van minden tervezve, minden hozzávaló rendelkezésre áll, előtte - viszonylag - tiszta a konyha (így a kis kuktáim is a pulthoz férnek).
Persze már nem teszem ki a menüt előre, elkerülendő a reklamálásokat, a kis füzetkémben van az étrend.

Sőt, Jancsi is részt vállal egy-egy könnyebb étel készítésében, így vasárnap ő sütötte a palacsintát. Balázs továbbra is alig van itthon, most a nagybátyját látogatják Pesten, de ha hazajön, a csütörtöki süti az ő gondja marad.

És a pöttyös guru pohárkrém receptje:

Az ötlet és a recept Trinity oldaláról van, kicsikét változtatva, mert sem a mascarpone sajt, sem a mogyoró (főleg egészben, őrölten még csak-csak) nem része a háztartásomnak alapesetben, ellenben mindig van itthon natúr krémsajt (tejfölből lecsöpögtetve), tejszín és dió.
Ez Balu egyik kedvence, ezzel vártam haza a táborból (borzasztóan tömény, ha engem kérdez valaki, de Balázsnál minden jöhet, ami desszert és túróból van).

1. réteg:
          50 dkg túrót
          12,5 dkg tejszínből vert habbal,
          12,5 dkg natúr krémsajttal,
          6 ek porcukorral és
          1 kk citromkivonattal
jó alaposan elkeverek.
Pohárba töltöm.

2. réteg:
          10 dkg étcsokit
gőz fölött megolvasztok, majd belekeverek
          0,5 dl tejszínt és
          5 dkg durvára vágott pirított diót.
Ha kihűlt (hamar megvan) ráöntöm a túróra.

3. réteg:
          15 dkg cukrot
karamellizálok, vagyis lassú tűzön, állandóan kevergetve megolvasztom. Ha teljesen felolvadt, nagyon óvatosan és lassan (mert felcsap a forró gőz) ráöntök
          2 dl tejszínt
ekkor a karamell megszilárdul, ilyenkor ismét lassú tűzön, türelmesen kevergetve megvárom, míg a karamell visszafolyósodik. Lehűtöm kézmelegre, és ráöntöm a másik két rétegre.

Hűtőbe teszem. Bár nagyon tömény, én is szeretem, sőt, nagyon nehezen tudom csak abbahagyni, vagyis veszélyes édesség, pláne ilyen szűkös, fogyókúrázós időszakokban..

No comments: