Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

12.8.11

de nemcsak rohangálós, hanem

... ügyes is Kristóf. Fejen áll, már a karját sem mindig használja, sőt, időnként a faltól is ellöki magát a lábaival, egyensúlyoz.
Ugyanígy egyensúlyoz a biciklin, észrevétlenül megtanulta felemelni mindkét lábát, és csak gurulni.
Mászóka, csúszda, egyebek már régen nem kihívás. Állandóan ugrálva közlekedik, iszonyú energia buzog benne, imád futni, fogócskázni. (egyszer-egyszer pár perc homokozás is belefér)

Rajzol, traktort és autót is. Fest WC-papír gurigákat, és labdákat. Ha valamit szeretne megszerezni, azért kitartóan küzd. A kudarc általában nem töri le. Gyurmáz, most egy kis gyurmaformázót készítettem neki sodrófából, süteményszaggatókból, mert a sütisütésből ő is kiveszi a részét.

Az akaratosságról inkább nem szólnék több szót, ez van, ezzel kell boldogulnunk. Türelemre, szerénységre, megértésre tanít minket ez a csepp ember.
Rendszerető: leveszi a szandált, helyére rakja dobálja. Következetességgel sokat el lehet nála érni. Magától kezet mos, egyedül eszik, virágot locsol, ha kérem, elpakol, vagy ha nem kérem, de fontos neki valamiért, akkor is elpakol. Fogat mos, rendesen, naponta háromszor, gyönyörű gyöngyfogai vannak - szerintem már az összes kint van rég.

Nem tűri a sok babusgatást, ha olyan a kedve, bújik, általában nem olyan. Ha megüti magát, anya ölében gyorsan megvigaszalódik. Egyre többször igényli a változatosságot, ezért viszonylag gyakran látogatunk más-más játszótereket, helyeket.
Imád buszozni, időnként megejtünk egy-egy túrát. A kedvenc a kukásautó, markoló, tűzoltóautó, bármilyen sziréna, repülő, vonat, traktor - ezeket hosszan megfigyeljük. Kezdődik a bogarak megfigyelése, fogdosása (brrrrrr- a halálom).

Általában jó étvágya van, csak mentsen az ég bennünket attól a kérdéstől, hogy "mit kérsz enni?" vagy "kérsz husit/tésztát/levest/mannát?". Mert ezekre automatikus "nemnem" a válasz. Viszont, ha szépen megterítek - lehetőleg több fogást is, mindenből egy picit rakva az asztalra -, akkor hatalmas mennyiségeket pusztít el. (megértem, nekem is jobban esik így az étkezés) Inni sajnos egyre kevésbé szereti a vizet, valamilyen ízesítésű jobban csúszik, gyümölcslé általában, de gyümölcsszörp is.

Tornyokat épít, főleg a duplo a kedvenc, de bármilyen szöszmötölős dolog mellé letelepszik. Se baba, se plüssállat. Időnként cserélgetem az elöllévő játékokat, azt hiszem, lassan ideje lesz egy kis fa vonatszettnek, de Zalán miatt még várunk vele. Kezdődnek a szerepjátékok, érdeklik a könyvek. Nem mindig és nem mindegyik.

Szobatisztaság: kis lépésekben haladunk, de erről majd máskor..

No comments: