Hétfő:
tüzes kelbimbó + maradékok + bejgli
Kedd:
bejgli + vargabéles
Szerda:
füstölt sajtos zsömle + rántott karfiol rizzsel és tartármártással
Csütörtök:
palacsinta
Péntek:
rozmaringos tarja + sajtos muffin
Szombat:
brassói + hamis raffaello golyók
Vasárnap:
amerikai palacsinta + húsleves májgombóccal + sajtos-tejszínes csirkemell krumplipürével
Rétest nem nagyon tudok csinálni - egyszer vagy kétszer próbáltam, de lapos maradt, gondolom a töltelék miatt.
A béles viszont - mint megtudtam -, olyan rétes, ahol a réteslap nem a töltelék köré van göngyölve, hanem alul és fölül borítja be. Az erdélyi konyha terméke. Hogy mi a különbség a vargabéles és a stíriai metélt között, arról fogalmam sincs (a tésztánál, valami apróság úgy tudom), de nem is fontos: egyszer így hívom, egyszer meg úgy. A lényeg, hogy finom, és gyors és egyszerű.
Recept:
6 tojássárgáját
15 dkg cukorral
fehérre-habosra mixelem a robotgéppel; belekeverem az
50 dkg túrót
1 kispohár tejfölt
összemixelem a robotgéppel; belekeverem a
10 dkg puha vajat
csipet sót
1 tk citromlevet
vaníliakivonatot
összekeverem, hogy jó krémes állaguú legyen.
6-8 réteslapot
kiterítek, egyenként megkenem őket olvasztott vajjal, a tepsit is kikenem vajjal, aljára teszek 3-4 réteslapot, megszórom zsemlemorzsával vagy darált háztartási keksszel, sütőt begyújtom 200 fokra.
6 tojásfehérjét és
pár csepp citromlevet
kemény habbá verem, fakanállal óvatosan a krémbe forgatom; rárétegzem a túrós krémet és
25 dkg cérnametéltet
jól összetúrom egy villával a rétegeket, hogy a cérnametéltet beborítsa a túrókrém, mert ebben a masszában fog megpuhulni a tészta; ráterítem a maradék réteslapokat, betolom a tepsit a sütőbe, 10 percig 200 fokon, 30 percig 180 fokon sütöm (légkeverés nélkül, nehogy kiszáradjon)
Langyos-melegre hűlés után felkockázom, tálalhatom.
Kis porcukorral a tetején szeretjük - mindannyian :) na jó, a legkisebb még nem kóstolta, de amilyen cuppogva eszik minden újdonságot, jövőre már ő is falatozik belőle.
Balázs minden héten el tudná viselni:)
Sok ötletet találtam a recepthez Wise Ladynél, köszönöm neki, ismét!
2 comments:
Húúú imádom a vargabélest:)!!!
Bár eddig még soha nem csináltam:(!!!Itt az ideje már.
Viszont a hamis raffaello golyókra kiváncs lenék,mármint a receptere.
Ha esetleg időd engedi leírhatnád:)!!!Köszi
Bocsi, Kata anya :D,kiment a fejemből. Ebből a receptből dolgoztam: http://www.wiselady.hu/2010/12/hamis-raffaello.html#axzz1CpGQzPX6
Finom volt, bár az éjszakát a hűtőben csak a fele mennyiség élte túl, a többi valahogy eltűnt XDDD
Post a Comment