Az eredeti receptben ribizli van a süti tetején, én sajna csak meggyet kaptam a zöldségesnél, pedig a ribizlit jobban szeretjük (és többen is).
A recept tehát a következő:
Hozzávalók:
Tészta:
- 22 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 7 dkg porcukor
- 14 dkg vaj
- 1 tojás
- 25 dkg túró
- 15 dkg tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja reszelve (kimaradt sajna)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (ez is)
- 3 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg liszt
- kb.20 dkg (ribizli) meggy kimagozva
- 1 csomag piros tortazselé (1 zacskó Alsa epres gyümölcszselé - nekem is ez vált be, mindig sikerül a zselé, a tortazselével ellenben még sosem jártam szerencsével)
A töltelékhez valókat egy tálban a botmixerrel krémesre keverjük és a tésztára öntjük. 170 fokon kb. 60 percig sütjük alsó-felső sütésen. Hagyjuk kihűlni, majd a tetejére szórjuk a meggyet és leöntjük a zacskó lévő leírás szerint elkészített zselével. Hűtőbe tesszük, míg a zselé megszilárdul (nekem 4-5 óra volt, de még a régi, kánikulára rosszul reagáló hűtővel). Fontos, hogy a zselét csak akkor öntsük a tortára, amikor már kissé megszilárdult, különben a fele kicsöpög a tortaforma szélénél. (khmm.. személyes tapasztalat) Ezért is jobb a piteforma, ott legalább edényen belül marad a cucc.
És mellesleg, még akkor varrtam egy régi pólóból ezt a szennyes tartó zsákot a babaholmiknak, mikor hazajöttem a kórházból - akkor még itt volt velem anyukám, csuda jó dolgom volt: mindenre ráértem, mindent megcsinált nekem, csak a picivel kellett törődnöm.
Plusz vázákat is csináltam kidobandó műanyag palackokból.
A zsák ötlete innen ered, a vázáé pedig erről az oldalról. (nagyon szeretem ezeket az oldalakat, sok ötletet adnak)
Most is sok mindent kellene csinálnom, rengeteg alapanyagot felhalmoztam már az ötletekhez, és mielőtt Jancsi kihajigálja őket (vagy legalábbis nagyon elkezd morogni miattuk), legalább valamit be kellene fejeznem belőlük. Majd valamelyik éjszaka, legfeljebb xDD
No comments:
Post a Comment