Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

19.7.10

Receptek

A várt enyhülés elmaradt, bár hajnalban beöltöztettem a picurt rugdalózóba, és a kicsit is betakartam (rögtön le is rúgta magáról), de már megint nagyon meleg van:/

Addig is, míg túlteszem magam ezen a dolgon, leírok néhány receptet, amiket mostanság alkottam. (egyik sem az én ötletem, de nem is akarok gasztrobloggerkedni XD )

Tehát:
Csokifagyi - Mohától
A recept a következők szerint alakult:
Hozzávalók:

  • 6 dl tejszín
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej ( 170 g )
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • rumaroma
A tejszínt, tojássárgát, sűrített tejet összekeverem, kis lángon, folytonosan keverve melegítem. Forrás előtt leveszem a gázról, belerakom a kockára darabolt csokit (az eredeti receptben volt fehércsoki is, én azt feketével pótoltam - jó lenne a fehércsokival kipróbálni, de az sosincs nálunk, így viszont túl tömény volt a fagyi), a kakaót és az aromát. Kevergetem, míg a csoki fel nem olvad a masszában, utána kihűtöm, egy éjszakára hűtőbe pakolom, majd pár órára a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt fél-, egy órával ki kell venni a fagyasztóból a normál hűtőbe, és így klassz, krémes állagú lett.
Finom volt, bár ahhoz képest, hogy csokifagyi, lassan fogyott, túl töményre sikerült, nyilván a fehércsoki-hiány miatt.
A tojásfehérjék mélyhűtőbe kerültek, Pavlova tortát szeretnék sütni (by Szepi).


Következő fagyim a Túró rudi fagyi, ugyancsak Mohától.

Azt hiszem, ez a tökéletes fagyi számunkra, gyors egymásutánban  kétszer is készítenem kellett. Először csak dobozban, utána kis joghurtos tálkákban, fogvájóval xD (csak ezért kellett danoninos joghurtot venni, hogy legyen ilyen kis tégelyünk. Nagyon bejött, és főzni sem kell!


Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tejföl
  • 20 dkg házi krémsajt
  • 1 citrom reszelt héja és a leve
  • vaníliaaroma (kivonat híján)
  • 5 ek cukor
Mindezt összeturmixolom, és a kis pohárkákba öntöm, belerakok egy-egy fogvájót (bár kis kanálkákkal vagy spatulaszerűséggel  biztos jobban mutatna), lefagyasztom. Másnap kellene étcsokit olvasztani, a kis jégkrémeket beleforgatni, és az lenne az igazi túró rudi ízvilág, de nálam ez elmaradt.

Virgin mojito - recept innen (Ahogy eszik, úgy puffad blog)

Tavaly nyáron voltunk egy esküvőn, ahol a fiatalság - élükön Balázzsal - ezt a koktélt vedelte, és Balu azóta is ódákat zengett róla. Felajánlottam, hogy leutánzom, de Balu szerint azt képtelenség lemásolni, mert tökéletes volt. Persze az internet korában ilyen, hogy képtelenség, nem létezik, gondoltam, majd ha lesz mentánk, kipróbálok néhány receptet. A fakanál blog jónk bizonyult, itt cukorszirup volt az alaplé (máshol sprite-ot ajánlottak, de az nem az igazi).

Tehát 10 dkg cukorból kis vízzel cukorszirupot készítünk (felfőzzük, míg a cukor el nem olvad), majd lehűtjük. 3 citrom levét kifacsarjuk, 1 lime-ot felkarikázunk. beleöntjük egy minimum 1,5 literes kancsóba, ráöntjük a cukorszirupot, a citromlét, egy marék mentalevelet, és fél liter vizet. Ekkor egy fakanállal kicsit meg kell nyomkodni a limekarikákat és mentaleveleket, hogy az ízük bekerüljön a koktélba (profibb helyeken erre szolgál a shaker), ráöntök még egy fél liter vizet, sok-sok jégkockát, és mehet a hűtőbe érlelődni a kész koktél.

Hétvégén Otis blogján jártam, onnan kaptam ötleteket: Sárgabarack-krémleves, Padlizsántorony, Ribizlis túróbomba volt a menü.

Természetesen kicsit az ízlésünkhöz igazítottam:

Tehát:
Sárgabarack-krémleves

6 db sárgabarackot (lehet több is, nekem ennyit hozott épp a húgom xD ) belerakjuk egy edénybe, (miután persze kimagvaztuk), belemehet 5 ek cukor, negyed kk gyömbér, ugyanennyi fahéj, vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 1 csipet só és kb. 7,5 dl víz. Ha felforrt a víz, 5 percig főzzük még a levest, ezután kivesszük a barackokat, lehúzzuk a héját (így már könnyen megy), visszarakjuk, és összeturmixoljuk az edény tartalmát.1 dl tejszínben simára keverjük a karamellás pudingport (vaníliás is jó) és 2 dl tejfölt, hozzáadjuk a leveshez, sűrűsödésig forraljuk, majd lehűtjük.

Nagyon-nagyon finom volt, Kristófnak is ízlett, Balázs természetesen NEM kóstolta meg :/

Padlizsántorony

1 padlizsánt vékony karikára vágunk, enyhén megsózzuk, serpenyőben, kevés olajon megsütjük mindkét oldalát. Ezután kis tornyokat készítünk egy tepsiben: egy karika padlizsán (só, bors, petrezselyemzöld), fetasajt, egy karika paradicsom, utána megint padlizsán stb, stb, a tetejére egy karika padlizsán kerül. A tornyokat megszórjuk még egy kis morzsolt sajttal, petrezselyemzölddel, olívaolajjal megöntözzük, átszúrjuk egy fogvájóval, 180 fokon 20 percig sütjük.

Háát... öö.. ez nem aratott túl nagy sikert, bár Jancsival megettük. Nem szeretjük nagyon a zöldségételeket, bár folyamatosan próbálkozom.


Ribizlis túróbomba

50 dkg ribizlit megmosunk, leszemezzük. 1 tasak zselatint (20 g) 1 dl tejbe áztatunk. 50 dkg túrót 1 dl tejjel, 10 ek porcukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével krémesre keverünk, 2-3 dl tejszínből habot verünk. A zselatint gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a túróhoz, majd finoman beleforgatjuk a tejszínhabot és 30 dkg ribizlit. Egy öblös tálat kibélelünk folpack-al, belesimítjuk a krémet, hűtőbe rakjuk néhány órára. Tálaláskor kiborítjuk egy tálra, és a maradék ribizlivel díszítjük.


Itt végre sikerült eltalálnom Balázs ízlését, hiába, a ribizli bárhogy tálalva nyerő nála. Kristóf viszont csak a túrókrémet ette xD Hihhetetlenek! Finom volt, és gyönyorű xD

3 comments:

Rákhel-Szöllősy Ramóna said...

Aztapaszta, három gyerekes, nagycsaládos, frissen szült anyuka, mégis ennyi energiája és ideje van?!?!?!?!?! XD Le a kalappal, Brigikém, leckéket kellene adj nekem. :)))

Pusza!

bringa said...

Elő tudom adni magam, ugye? xD

Boldog Mami said...

Nem semmi vagy... :) Pusszantás nektek!