Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

26.3.12

Óvoda - újból megpróbáljuk

Azt hiszem, már egy éve dilemmázom Kristóf ovijával kapcsolatban. Teszem ezt úgy, hogy még egy percet nem volt oviban, csak egy beiratkozáson - azt is végigüvöltötte.

Most az új dilemma az integrált kontra szegregált ovi kérdéskör volt. Integrált az a hagyományos ovi - ha megoldható, heti pár óra gyógypedagógus fejlesztéssel -, a szegregált az autista gyerekekkel.
Mindkettőnek van előnye és hátránya, és én nagyon tartottam a szegregált csoporttól, a gyógypedünk is mondta, hogy nem biztos, hogy az lenne jó Kristófnak, mivel nem kívánatos viselkedésproblémákat tanulhatna el más autista gyerekektől. Integrált oviban meg csak az jön számításban - nekem legalábbis -, ami kis létszámú, és tényleg befogadó, nemcsak az emelt normatíva miatt. Mert ugye az SNI gyerekek (Sajátos Nevelési Igényű) 3 gyereknek felelnek meg - létszámban mindenképp, az ovinak járó pénzben sajnos távolról sem -, de egy olyan ovi, aki a körzetbe tartozó gyerekeket sem tudja mindet felvenni helyhiány miatt, gyógypedagógust nem tud/akar alkalmazni, nem megfelelő számunkra, 30-as létszám nem megfelelő, és az óvónő személyéről - mint kulcskérdésről - még nem is szóltam.

Múlt héten végül elmentem az auti csoportba. És nagy kő esett le a szívemről, és ha Kristóf is úgy akarja, ősztől ide fog járni. 8 (max. 10 fős) csoport, két gyógyped.óvónő délelőtt, + egy gyógyped asszisztens és egy dajka.
A két óvónő délelőtt 2-3 órában csinálja a csoportos és egyéni fejlesztéseket, egyébként pedig az udvaron együtt vannak a többi gyerekkel, minden rendezvényben részt vesznek. Vizuális segítségekkel dolgoznak, játékokban pedig montessori-módszer szerint működnek, tökéletesnek tűnik. Főleg az egyik óvónő tetszett meg, szívvel-lélekkel csinálja a dolgokat, elsöprő egyéniség, a héten nyílt napok lesznek, megnézzük apával és Kristóffal is.
Nagyon izgatott vagyok:D

1 comment:

Zuzmó said...

Szorítok, hogy Kristófnak is bejöjjön az ovi! Jó olvasni, hogy ilyen lelkes lettél az első látogatás után :)