Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

23.9.10

Kristóf 20 hónapos, és a zöld szemű szörny is megérkezett

Hát bizony, 22-én 20 hónapos, 4 hó múlva 2 éves. (bírom a statisztikákat!)

Egy kis összefoglaló róla, a nagyról,  mert rengeteget fejlődött az utóbbi 1-2 hónapban.
Bukfencezik + Baluval van egy artistaszámuk.
A sétához már soha nem használunk babakocsit és nem is igényli.. 1-2 órát simán elsétál, motorozik. A gyerekeket inkább megfigyeli, mellettük játszik, imádja őket, de közvetlen érintkezésre ritkán vetemedik. Imád hintázni, mászókázni, libikókázni, csúszdázni csak pár letesztelt és ismerős csúszdán mer. Homokozás nem érdekes.
Imádja a könyveket, a háziállatosakat, meg Boribont (alias Budi), de újságot is lapozgat (amit azért utána széttép). Szeret építőzni, az egymásba rakható poharakat is kedveli, meg a (gagyi műanyag, de minket nem zavar) "Montessori" tornyokat.
 Időnként rajzol (ceruzával, a viaszkrétát lefitymálta), nagy, kiterített csomagolópapírra.
És.. néha megnézzük együtt az Elmo világát a Minimaxon:) Ilyenek: A cipő, A víz :) csupa olyan dolog, amit ismer, és nagyon élvezi.

Mert tény, hogy mindent ért, és majdnem mindent mond is. A fenti 2 szó pl. Kristófnál cipuc és díssz. És Kisof - mert pár napja már nem baba (az Zalán maradt), hanem megnevezi magát, bár a képekre sokszor Paját mond - unokatesó, aki 2 évvel idősebb, bár tagadhatatlanul barna szeme és haja van neki is, és fiú is).

Tessék, lésszíves, kérek, addide, kiszállsz, gyorsan, kaja és még ezer szó.

Tudja a testrészek nevét, megmutatja őket (apa vmiért segget tanított neki, ami most édes, később meg bánhatjuk), csikka-csikka-csikka a kedvenc mondóka most, Baluval szeret zenét hallgatni a neten (a zenei ízlésükről hallgatok). Elszámol egy-kettő-kilencig.

A baba napirendjét is számontartja, ha sír, azt nem viseli el.

A járdán megáll, mielőtt lelépnénk az úttestre, ideadja a kezét, és úgy megyünk át gyosan-gyosan. Kedvencek: ató (főleg a suzuki swift, bussz, tütű és mindenekfelett a KUKÁS - ezt tisztes távolból megcsodáljuk, amikor csak tehetjük.

Enni elfelejtett egyedül.. azazhogy eszik, de csak kézzel, az evőeszköz zavarja. Amúgy meg válogatós lett, se zöldség, se gyümölcs nem csúszik. Az édességet bezzeg szeretné, de a dudi az igazán favorit. Plusz a tee és a kakaó.

Altatódalokkal alszik el (Árgyélus kismadár, Tavaszi szél...egyéb népdalok). Napközben egyszer alszik, 2-3 órát, éjszaka viszont gyakran felsír. Néha átjön a mi ágyunkba, de általában apának kell átmenni hozzá. Amúgy is nagyon apás, és Jancsi is egyre többet játszik vele - a gyerekekben az a legjobb, hogy nagyon viccesek, ezt őszintén valljuk.

Ahogy a természetét most látom: elgondolkodó, megfigyelő, de nagy mozgásigényű és hihetetlenül ügyes. Sokat beszélő, korlátot nehezen tűrő, kevéssé bújós, ragaszkodik a megszokotthoz, körömszakadtáig. Nem uralkodó személyiség, inkább barátságos együttélés híve.

És a féltékenység is megérkezett, a 20 hónapos egy egész órán keresztül rajtam csüngött, és nem lehetett letenni, Zalánt kerülte, rá sem nézett, ölbe sem vehettem. De aztán ismét minden rendben volt a következő ilyen kirohanásig. Tanulság: IDŐT KELL TÖLTENI VELE KETTESBEN. Tudtam, csak elfelejtettem. Nem volt energiám. És még vagy 20 mentséget ki tudnék találni, de a legegyszerűbb időt fordítani rá. Rá is.

Szeretjük, szeretem:) És írnék még, talán a végtelenségig is róla, de van még időm. Ennyit mostanra.

No comments: