Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

2.2.12

korai fejlesztő - rémséges kezdetek

Hála az ismeretségnek, nem sokáig kellett várnunk, január 3-án indult is Kristóf első foglalkozása. Volt ugyan szó róla az ismerkedéskor, hogy foglalkozáson szülő nem lehet bent, de a részletek valahogy elsikkadtak. Gondoltam, szépen beszokunk, mint az oviban szokás. Persze, most lelőttem a poént, szó sincs semmilyen szoktatásról. Egyszerűen leválasztották rólam az üvöltő gyereket. Én elképedve álltam a folyosón és hallgattam a zárt ajtókon keresztül is kihallatszó üvöltést: "nemnem, anya, segítse, deje vissza" és én már kint sírtam, rázkódtam a zokogástól, míg az irodás hölgy be nem hívott magához, és meg nem nyugtatott. Be akartam menni a síró gyerekért, és elvinni, hogy soha többé ne jöjjünk vissza, szerencsére - utólag nézve - nem volt rá alkalmam. Elmagyarázták a miértet (előtte jobb lett volna), a következetességet, a célokat.
Aztán 20 perc múlva elcsendesedett a kicsi is, és csak néha hallottam - ajtónyitásnál - egy-egy halk anya-t. Na szóval, nem volt könnyű, később kiderült, nagyon nehéz volt megnyugtatni Kristófot, rúgott, ütött, végül egy kis vizes törülközős simogatás segített, de semmilyen formában nem kommunikált Erzsikével. Végül félóra elteltével egy kisírt szemű, piros arcú csapzott kisfiú futott felém.
Nem kérdezgettem, csendben indultunk hazafelé, majd 10 perc elteltével végre elkezdett csacsogni Kristóf is.

A megérkezés még a következő pár alkalommal is necces volt, de már nem kiabált Kristóf, csak csendesen sírdogált, és 5 majd 2 perc sírás után dolgozni is lehetett vele. Mostanra eljutottunk oda, hogy önállóan megy be, szépen dolgozik, kialakult a "feladattudata", Erzsikének már puszit is adott (igaz, csak egyszer), és hetente 3-szor (ebből egy dupla alkalom) tudja, hogy ez a dolga. Nagyon klassz pedagógust vezetett elénk a jószerencse, Kristóf bízik benne, esetenként menedéket is talál nála, pedig csak 7-szer voltunk eddig. Szóval ovi helyett most így fejlődik, egyedül a közösségi élet nem megoldott, de nem lehet mindent egyszerre. Zárt helyen még a gyerekek sem érdeklik Kristófot, játszótérre meg úgyis járunk tavasztól.

4 comments:

Altair said...

Végül is ők tudják, és ha beválik... Csak még olvasni is szívszorító. :o(

Anonymous said...

Dancs Erzsike?? Mert Ő a legjobb!!!!!
Bali

bringa said...

Szia Livi,
Te mindenkit ismersz:)
Igen, ő az.

Anonymous said...

Naná! Ott (is) dolgoztam... :) Legjobbakat!