Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

13.9.14

Masfel het

... telt el a sulibol. Es ismet iszonyu sok dolgunk lett. Tul azon, hogy ferj heti 2x nyelvtanfolyamra jar, Kristofnak plusz egy angol oraja van hetfon delutan, iskolaido utan, Zalan ugye meg mindig csak napi 2 orat tolt a suliban, vagyis reggel Kristof suliba be, hazajonni, majd 1-re Zalannal suliba be, majd vissza, aztan 3 utan haza mindkettovel. Hetfonkent persze csak Zalannal, mert Kristofnak van a nyelvi felzarkoztatoja, kedden es csutortokon pedig anykamnak kell Zalant bevinni, es Kristoffal egyutt begyujteni, mert akkor van ferj tanfolyama.
Szerencsere atlagban mar heti 2 szabadnapom is van, es csak 39-40 orat dolgozom. Ha nincsen senki szabadsagon a melohelyen. Vagy nem beteg. Szoval idonkent.

Zalan rendesen belejott az iskolaba, ugyanis eloszor meg az oviba visszuk, onnan szallitja at az asszisztens a kovetkezo ajtonal levo osztalyterembe. Sajnos Zalan teljesen elutasitja mar az ovit, es hihetetlen vergodest bir lerendezni, hogy vegre atmehessen a sulis reszre. Ott aztan vegig vele van az asszisztens, tanitgatja, megprobalja ravenni az egyuttmukodesre, es probalja vizualis segitseggel megertetni vele az eloszor feladat, utana jutalom (szamitogep, leginkabb) szabalyt. Hat.. tobb-kevesebb sikerrel, penteken mar megmutatta a belilult foltot a karjan (az asszisztens, nem Zalan), amit elozo nap kapott a kis ordogunktol. Nem igazan vevo meg a draga a szabalyokra. Khmm. Persze, bocsanatot kertem, a valasz az volt, hogy semmi baj (nana!), szegeny meg nem tudja kifejezni magat. Hat igen. De jo hir, hogy mar szinte soha nem pisil be, a nagydolgot azt pedig - ha eszrevesszuk, hogy keszul ra, ami nehez, leven nem igazan erolkodik, egy par pillanat muve az egesz -, akkor bilibe. Ha nem, nadragba. Azert ez egy gyonyoru eredmeny.

Kristof pedig penteken dicserettel jott haza, "Star of the week" cimmel, mivel remekul dolgozott egesz heten, es szepen beilleszkedett az elso osztalyba. Plusz egz "great helper" matricat is kapott, mivel onkent felvett a foldrol egy szemetet XD Vagy valami ilyesmi lehetett, Kristof iszonyu buszke volt magara. Mindenki dicseri, a korabbi asszisztens is elhulten emlegette a remek angoltudasat, szinte szarnyal a gyerek az iskolaban. Persze azert megsem teljesen kakukktojas, a hetvegeket jobban szereti, mint az iskolas napokat, de azert nincs gond vele reggelente, mar nem is mindig keri, hogy kiserjuk be a terembe, az udvaron elkoszon tolunk. Szerencsere szeretik a gyerekek, ez iszonyatosan megkonnyiti az eletunket.

Megvolt a beszedterapias felmeres is. Egy holgy jott felmerni a gyerekeket a suliba, ahol eloszor velunk, szulokkel keszitett egy masfel oras interjut, majd a gyerekekkel kulon-kulon egy jatekos foglalkozas kereteben (hogy Zalannal mire jutott, azt elkepzelni sem tudom, de mi utana hazamehettunk, igy nem tudom az eredmenyt), es kesobb a gyerekeket megfigyelte az osztalykozossegben. Mindenesetre a velunk tortent beszelgetes utan azt mondta, hogy o azokkal a gyerekekkel foglalkozik az autizmuson belul, akik a nyelvi fejlodes alacsonyabb szintjen allnak, tehat Zalannal. Persze Kristof sem marad segitseg nelkul, csak o mas eszkozoket igenyel, amiben egy kolleganojenek van tapasztalata.
Tehat van egy csoport - nevezzuk oket logopedusoknak -, akik autista gyerekekkel foglalkoznak, de ok is kulonbozo igenyu gyerekekre vannak specializalva. Hat igen, ot akkor nagyon ereztem a kulonbseget a magyar es az angol ellatas kozott. Latszott, hogy pontosan tudja, mit csinal, van benne tapasztalata, nem tetovazott, nem nekem kellett tanacsokat adnom, hanem o segit nekunk. Mert lesz 3 talalkozo a gyerekkel (most elsosorban Zalanrol beszelt, mivel o hozza fog kerulni nagy valoszinuseggel), es megkerdezte, hogy hol szeretnenk ezeket a talalkozokat, az iskolaban vagy otthon, mert ugy celszeru, ha ugyanoda szervezzuk oket. Mivel kivancsi vagyok, es szeretek tanulni, meg amugy is praktikus, az otthonit valasztottam, igyekszem mindegyiken ott lenni. Eleg izgalmas.

Balazs pedig nagyon jol erzi magat a suiban, a spanyoilra nagyon rafekudt, mindenfele nyelvvizsgakat tervez, es versenyre indul. Es, ha minden igaz, 1 ev kihagyas utan, ujra teniszutot fogott a kezebe. Sajnos nem a sajatjat, mert azt elfelejtettem utanakuldeni:/

No comments: