Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

17.9.14

Magyarok

Talakoztam mar par magyarral idekint, es valahogy olyan jo erzes, hogy jok a tapasztalatok. (Majdnem) mindenkinel maximalis segitokeszseget es korrektseget tapasztaltam, es ez jo hir, es jo erzes, mert azert az nagy dolog, hogy valaki magyarul szol hozzam az egesz napos angolozas utan. Mert hiaba jonnek egyre gordulekenyebben a szavak, hiaba tudok mar neha viccelni is, azert ez faraszto agymunka. Ha bent alszom a hazban, van, hogy 30 ora is eltelik, folyamatos angol anyanyelvu kozegben. Ugyanis a melohelyen most mar en vagyok az egyetlen nem angol, es azert se a szlenget, se a hadaros angolt nem ertem 100%-osan, es persze van olyan kollegam, akivel sokat tudok beszelgetni, de nyilvan olyan is, akivel nem igazan talalom meg a kozos hangot, es ez neha elkeserito. Vagyis nem elkeserito, de nehez.
Raadasul olyan kornyeken lakunk, ahol szinten angolok elnek, kb. 90%-ban, ami jo hir a kulturaltsag szempontjabol, de a szocialis eletnek nem kedvez. Hiaba nem vagyok egy kimondottan tarsasagi leny, azert jo erzes, ha utamba kerulnek magyarok, es az elmult heten 3 uj ismeretseg is akadt.

Persze azert vannak lehuzos magyarok is. Mult heten csomagot kuldtem Balunak, es eloszor attol a futarcegtol kertem ajanlatot, aki anno minket is koltoztetett, mami csomagjait is ok hoztak. Ugy 300 kg-val jottunk Angliaba, egeszen szep penzt kerestek rajtunk. Az eredmeny, £70 fontot kertek volna a szallitasert, amit durvan sokalltam, egy kovetkezo ceg ajanlata £ 50 volt. Vegul a 3. ceg £27 -ert korrekten, gyorsan lebonyolitotta a szallitast. Hat szuper. Persze az szuper, hogy meg 10 ezer forint sem lett igy a fuvar, de azert, na. Most megerte ez nekik, hogy elveszitettek egy allando megbizot, plusz nyilvan nem fogom oket ajanlani senkinek. Oke, nagy a piac, sok a megbizas, de azert nem kene hulyenek nezni.

Azert is jo magyarokkal talalkozni, mert itt, Angliaban Magyarorszag annyira nincs rajta a terkepen, hogy az valami botranyos. Az atlag angolnak fogalma nincs rola, hogy hol van, mi van ott, meg semmi. Persze, volt, aki ismerte Puskast, es a 6-0-rol is tudott, masvalaki Debrecenbe jart egyetemre 1 evet, egy spicces angol Hajra Fradival fogadott, es persze paran ki tudjak mondani,  hogy 'egeszsegedre' vagy legalabbis ok azt hiszik. De sokan azt hiszik, ott is lengyelul beszelnek. Mondjuk az legalabb jo, hogy nincs rossz hirunk. Semmilyen hirunk nincs, de van olyan lengyel csaj, aki azt mondta, hogy idonkent szegyelli magat, hogy o is lengyel, mert a lengyel bunozes eleg nagy errefele, es a media tele van veluk. O meselte, hogy neha az utcan megy a fiaval, es meghallja, hogy lengyelul karomkodnak korulotte, akkor gyorsan atvalt angolra. Esetleg gorogre, leven 3 nyelvu a csalad, a gorog apukanak koszonhetoen. Egyszer en is ateltem ezt, amikor egy nepes ciganycsalad tarsalgott a buszon magyarul, kicsit sem szalonkepesen, es orultem, hogy nem a gyerekekkel vagyok, igy nem derul ki, hogy magyar vagyok.

Pedig mindennek dacara en nem akarom megtagadni a hazamat, a celom az angol allampolgarsag, de addig meg van hatra nehany ev. En elegge nagy magyar voltam, nem olyan osmagyar fajta, de buszke voltam a tudosainkra, a sportolokra (megkonnyeztem az olimpiai sikereket is), es bevettem a propagandat a magyar oktatas felsobbrendusegerol. Persze ez mar regebben volt, kb. 10 evvel ezelott. Mar nem hiszem, hogy mindenki hulye, aki kevesebbet magol, mint egy magyar. Es szilardan hiszek az angolszasz oktatas szemelyisegkozpontu fejleszteseben, es kicsit sem hiszek mar a poroszos oktatasban. De meg par eve is - ha nem lenne blogom, nem emlekeznek -. leirtam, hogy az amerikaiak hulyek. Pedig mennyire nem volt igazam. Egyaltalan nem hulyek, csak epp masra helyezik a hangsulyt. De ezt hallottam evek alatt, hogy ok aztan semmit nem tudnak, semmire nem alkalmasak. (Epp csak a vilaggazdasagot uraljak, nekunk marad a nemzeti ontudat.)

Kristof peldajan pedig latom, hogy az angol oktatas is mennyire gyakorlat-orientalt. Nem tanulnak halmazelmeletet es szorzotablat elso osztalyban. Mult heten olyan hazival jott haza, amiben meg kellett szamolni, hanyat mutatnak az emberek. Nem tudom ezt most megfogalmazni, A lenyeg, hogy 10-20 mutattak szamokat, Kristof megszamolta az ujjakat, es beirta a megfelelo megoldast. Ez a hazi. Vicces,nem? Persze ismerem a tantervet, erre a felevre (harmadevre) a kovetkezo a feladat.

A harmadev fo temaja az unnepek temakore. Elkezdve a szulinapoktol, a kulonbozo vallasi unnepeken at a feny unnepeig. Duwali (ezt biztosan rosszul irom, de lusta vagyok rakeresni), Bonfire Night, Guy Fawkes Day es a Karacsony.
Matekbol a szamok ismerete 20-ig, es elkezdodik az osszeadas es kivonas. Emellett a penz fogalom bevezetese.
Angolbol verseket tanulnak es torteneteket olvasank, a fenti temakorben.
Science (termeszeteismeret): megtanuljak, hol, melyik orszagokban tartjak a fenti unnepeket, ezzel kapcsolatban a kulonbozo orszagok idojarasait. Ultetnek novenyeket, es figyelik a fejlodesuket.
Van vallasoktatas is, ami nem az otthoni hittan, hanem a fenti unnepek kapcsan megismerik a kulonbozo vallasokat, beszelnek roluk, meglatogatjak a kulonbozo templomokat, de sajnos annyira vallasi analfabeta vagyok, hogy nem tudom, mik ezek. Angolul mar lattam, de majd hatha Kristof tudja.
Es van a muveszet es design & technology tantargy, amiben szinten az unnepekhez kapcsolodoan keszitenek mindenfelet.
Szoval gyakorlat, csoportmunka, megfigyeles, alkotas. Es eloadas, mert holnap is lesz egy, az osztalyuk tart bemutatot. Sehol semmi tenyismeret, de azert a penzzel maris elkezdtek foglalkozni, a szamitogep mindennapos hasznalati eszkoz.

Valahogy akarhonnan indulok, mindig az iskolara kanyarodok vissza. Es ugyanazt erzem, mint amikor Balazs a Waldorfba jart. Hogy jo helyen vannak a gyerekek. Es jelenleg nekem ez a legfontosabb.

No comments: