Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

22.4.11

alvás és napirend

Azt hiszem, kisgyerekes családokban ez az egyik legfontosabb kérdés: mennyit aludjon a gyerek? Nálunk is az, és általánosságban nagyon rosszul kezelem ezt a kérdést. Évek óta úgy érzem, hogy a gyerekek alvásigénye kisebb, mint az enyém. (Ezt általában reggel 6 és 7 között érzem a leginkább. )


Alvásigény:

  • 0-3 hónapos korig: 16-20 óra naponta
  • 3-12 hónapos korig: 11-16 óra naponta
  • 1-3 éves korig: 12-13 óra naponta
  • 3-5 éves korig: 11-12 óra naponta
  • Iskolás korú gyerekek: 10 óra naponta
(forrás: antalvali.com)


Balázs 3 éves koráig minden éjszaka felkelt, átjött hozzánk (később már csak hozzám), és reggelig még párszor felsírt. Nos, 3 éves kora óta viszont talán ha 10-szer felkelt éjszaka (akkor is betegség miatt), gyakorlatilag nem is lehet felébreszteni, ha egyszer elaludt, ezért résen kell lenni, ha elbóbiskolna az esti tv-zés alatt, nagy munka a szobájába beirányítani.


Kristóf mostanában hajlamos volt elbliccelni a délutáni alvást, és vagy egyáltalán nem aludt, vagy este 6-7 körül dőlt ki, ami mondanom sem kell, teljesen felborította a napirendünket, a kedélyét, mindent. Sok helyen és sok blogon is találkoztam ezzel a gonddal, hogy a 2 év körüli gyerekek nem alszanak délután. Ugyanakkor a délutáni, esti hisztik, éjszakai felsírások, összevissza ébredések alapján úgy gondoltam, hogy nem pihen eleget. 9-10 óra alvás tuti nem elég.


Úgyhogy változtattunk. Pár hete már elég részletes és viszonylag kötött napirendünk van. Reggel 6-7 körül kelünk (sajnos ezt nem tudom kivédeni, pedig úgy lecserélném a számokat 8-9 körülire), öltözés, reggeli és Elmo:)) Elmo kb. 9-ig tart, vagyis ez egy elég masszív tv-zős időszak. Én ezalatt megfőzöm, mosok, teregetek. Aztán tízóraizunk, öltözünk, és fél 10 körül elindulunk sétálni, játszóterezni. Mióta ilyen jó az idő, a közelünkben lévő Robinsonra járunk - imádom, hogy bekerített (ez Bp-en nem lenne nagy szó, mikor ott laktunk, lépten-nyomon különböző méretű, de zárható, bekerített terekkel találkoztunk, hát ez itt felejtős), elég nagy, és rekortán (vagy nem, de hasonló) borítása van a tér egy részének. Nem mellesleg jó távol esik az autóktól (kevéssé távol a kutyásoktól, akik nagyon ritkán szedik össze a piszkot a kedvencük után, és még jó büszkék is rá). Itt aztán hajtépés, rohangálás (Zalánnak is), játszás zajlik - Kristóf imádja a gyerekeket, Zalán még a felnőttekkel is kijön -, és olyan fél 12-12 körül elnéptelenedik a játszi. Megyünk haza mi is, még egy kis dombmászással fárasztom a nagyobbikat, és kész:)

Ebéd, és 1 azaz egy (a napi utolsó:D ) Elmo után besötétítek, leteszem aludni Kristófot. Egy vagy két mesét olvasok, és Kristóf már mélyen szuszog is. És ennyi! És én hülye nem jöttem rá hónapokon keresztül, hogy a teljes sötétítés a megoldás! Aztán Zalán is csatlakozik valamikor, attól függően, hogy aludt-e már aznap 1, de akár 3 órára is. És Kristóf is legalább 2, de néha 4 órát is alszik. Ami nem befolyásolja az amúgy változatlan éjszakai alvásmennyiségét.

Vagyis hónapokon keresztül kialvatlan volt a gyerek? Nem tudom, fogalmam sincs, azt tudom, hogy a napirend jót tett nekünk. A délután már csak az övék, játszunk, festünk, sütit sütünk, éneklünk. Így sokkal több időm jut rájuk, az alvásidejük pedig elég a házimunkára és másra is:D


Úgyhogy a 10 hónapos Zalán 13 órát alszik naponta, a 2 éves Kristóf pedig 12-t:)


Jah, ami még segített, hogy felismerjem, hogy nem kipihent a nagyfiú: ha álmos, elkezd kancsítani, pont, mint az anyja :/ (méér' nem a nyelvérzékemet örökölte?)


1 comment:

Kata anya said...

Hát igen ez az alvás igény nagy kérdés.Én mindig úgy gondoltam,mert otthon is az volt a szokás,hogy ebéd után le kell feküdni aludni,amikor már nagyobbak akkor is max 1 mese erejéig.Tök érdekes Csongin azt vettem észre,hogy ha valami miatt nem alszik délben akkor éjjel nyüglödik,átjönn és sírdogál.Van összefügése azt nem tudom de ez mindig így szokott lenni.Elég szigorúan kezelem a déli alvást ha lehet ilyet mondani:)!!Ebéd aztán alvás punktum.Változó mennyit alszanak 1 óra de van amikor 3-at is.Nagyjábból Csongi és Szabi egy időben alszik ami remélem jó szokásuká vállik(elég nehéz még össze hozni).Csenge oviban alszik itthon nem.