Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

8.10.14

Most adott at egy levelet

D, az egyik 'bentlako'. Gyakorlatilag egy vers egy masik lakohoz (aki allandoan el akar koltozni, mert senkit sem szeret, es kicsit skizofren es paranoid is). Nyelvtanilag eleg szornyu, de rimel, es tok aranyos, es olyanok vannak benne, hogy mi vagyunk a csaladja es olyan jo itt egyutt. Nagyon cuki, amugy az egesz ember, es jolelku es segitokesz. Mindenki szereti, rengeteg baratja van, mert allandoan vidam es rohog es tancol, es enekel, szuper jo fej.
Ez a pasi korabban alkoholista volt, ongyilkossagi kiserletekkel.
A nagymamaja nevelte fel, az anyukaja is ertelmi fogyatekos, es amikor a nagymamaja meghalt, azt D. nagyon nehezen viselte el. Akkor kezdodott a depresszio, ivas, gyogyszertuladagolas. Aztan kerult ide, ebbe a hazba, es azota egyre jobban van. Az anyukajaval tobb evig nem talalkoztak, csak idonkent, nagyon sok talalkozast lemondott az anyja, aztan pont, amikor idekerultem, ismet osszebaratkoztak, es azota napi rendszeresseggel beszelnek telefonon, hetente tobbszor is talalkoznak, aprilis ota mar 3x voltak tobb napra kirandulni. Egyutt.
Csak jelzem, igy is lehet fogyatekkal elni. Ugy, hogy az ertelmi fogyatekos anyuka egyedul lakik egy onkormanyzati lakasban (illetve a pasijaval, mar en is voltam tobbszor naluk, amikor D-el volt 1:1 oram), fizeti a lakbert es a szamlakat, van olyan support worker-e, mint amilyen en is vagyok, aki segit neki a mindennapokban, es amiben raszorul, es megengedheti maganak, hogy evente tobbszor elutazzon ide-oda. Persze, okosan kigazdalkodva, pl. reggel es este 9 kozott ingyenes a buszkozlekedes, mert van fogyatekos igazolvanyuk. De igazan klassz helyekre mennek, es templomokat is megneznek, D. rendszeresen jatszik a templomok orgonajan vagy zongorajan, es ezt megengedik nekik, termeszetesen.

Nyilvan nem elunk alomorszagban, D-nek szep szammal akad - inkabb mar csak mult ido, mert ezert is vagyunk mi itt, tobbek kozt, hogy megakadalyozzuk - olyan 'baratja', aki lehuzza penzzel. Es persze van, aki kineveti, es szorakozik vele/rajta. Sot nem olyan regen tortent egy eset, amikor D. hazajott, es leborult a konyhapadlora, es nem reagalt semmire, holott eber volt, a szeme nyitva. Ijeszto lehetett, szerencsere en nem voltam akkor itt, mert azert elegge be tudok ilyenkor panikolni, ha valami gaz tortenik, bar ahogy halad az ido, egyre kevesbe. Kesobb D. mar tudott beszelni es elmeselte, hogy az egyik 'baratja' adott neki egy sodort cigit, amitol ilyen rosszul lett, eleg fura ize volt, es nagyon furan is erezte magat tole. Szoval azert vannak emberek.

De ez a D. az az ember is, aki a helyi fociklub tiszteletbeli tagja, a meccseken onkenteskedik (szemetet szed, musorfuzetet osztogat, ilyenek), es tobbszor felkerult mar a klub weblapjara, mint a legkitartobb es legjokedvubb szurkolo, es minden rendezvenyre meghivjak es ajandekot is kap. Azert nem olyan rossz itt fogyatekosnak lenni. Szerencsere..

No comments: