Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

15.10.14

Kristof is ir

... meg olvas is. Ma leirta, hogy 'I can see the sun'. Halal cuki. Vegre meggyogyult, es suliba jar, de mar csak holnapig, mert jon egy 17 napos oszi szunet. Hat, igy lehet elni.
A fogado oran elmondta a tanarnoje, hogy nagyon kis ugyes, a strukturalt rendszer abszolut fekszik neki, itt mar azert komolyabb tanulas folyik, mint az elokeszito osztalyban (lattuk a fuzeteit, nagyon erdekes volt XD), es ez persze jo neki, mert kevesebb az urejarat, szepen kovetik egymast az orak, konnyebben koncentral. Ha epp elkalandozik, vagy nem erti, mi van, akkor megnezi a tobbieket, hol jarnak, es koveti oket. A baratjat ugy insturalja, mintha legalabb a fonoke lenne, es a barat egyelore meg elviseli ezt a terrort, foleg, hogy az angolja meg nem olyan jo, mint Kristofe.
Amugy is nagyon szeret fonokoskodni, mindig kozli, hogy epp ki milyen szabalyt sertett meg, le is cseszi az elkovetot, leginkabb az apjat: 'Silly apa'. Mert a sarganal meg kell allni, vagy nem jo csatornara kapcsolt a tv-ben, vagy epp rossz helyen ment at a zebran.
Termeszetesen a szabalyok ra nezve sokkal rugalmasabbak.
Zalant is terelgeti, rendszabalyozza, legalabbis probalna. De ha hivja, Zalus is orormmel megy jatszani, foleg a trambulinra.
Azt is megtudtuk, hogy amikor szabad foglalkozas van, jellemzoen penteketn, Kristof mar csak a legritkabb esetben valasztja a szamitogepezest, inkabb valami mast XD Szuper hirek. A gyerekek szeretik, a betegsege ota kicsit jobban eszik, legalabbis zsaroljuk, igy lecsuszik a banan is, gyumolcsle is, vitamin is.

Megerkezett a beszedterapias felmeres eredmenye is. Minden jo, persze a segitsegre szukseg van, mert a hianyossagok ott vannak, de alakul minden, szerencsere szepen fejlodik, es a ketnyelvuseg nem, hogy nem viseli meg, hanem uj szarnyakat adott neki. Estenkent mar o is olvas. Kis fuzeteket innen. A hazifeladatokat orommel csinalja - most mar minden penteken kapnak 2-3 A4-es lapot. A tanarnoje azt mondja, nem erdekes, milyen, jo-e, a lenyeg az, hogy csinalja, es ezzel hozzaszokjon a feladatokhoz. Emellett azert vettem hazi feladat gyakorlo fuzeteket is, es majdnem minden nap dolgozunk beloluk.

Zalan pedig, dobbenetes. Mar mondtam, hogy sok minden leir, megert, az viszont ujdonsag,  hogy a PECS-konyveben levo kepekre csak az angol megnevezest hajlando hasznalni. Amugy is egyre tobb mindent angolul mond. A multkor esett az eso amikor a sulibol jottunk haza (o persze nem hianyzott meg egy napot sem, pedig semmivel sem eszik jobban Kristofnal), es kozolte, hogy 'umbrella, rain'. Az asszisztensevel szinte minden nap beszelunk par percet (legalabbis ha en is ott vagok), a multkor ismet atragtuk magunkat a vizualis segitsegeken, megprobal egy strukturaltabb napirendet kialakitani Zalannak. O is mondta, hogy szerinte Zalan mar unja az ovis kornyezetet, ahova a nap (delutan) elejen visszuk, es o tanulni akar, ezert bojkottal minden kozeledest. Mert amikor vegre atkiserik az osztalyba, ott mar minden OK vele. Az oviban pedig odaveti magat a CD-lejatszohoz, es hallgatja a kedvenc dalait. Az ovis asszisztens pedig aggodva kerdezoskodik, hogy milyen napja van Zalannak, es felderul, amikor azt hallja, hogy jo. Mostanaban szerencsere megint jo napok jonnek.
Felelmetes, hogy ha megmutatok neki egy jatekot a szamitogepen, amit konyvjelzobol keresek elo, o ezt egy alkalom utan leutanozza. A youtube-on keres, mostanaban pl 'butt', 'didi' keresoszavakkal, es nezi a tangas fenekeket. Hmm. Azert ez erdekes, fogalmam nincs, hogy honnan, ferj boszen tagad.
A homokora gyonyoruen bevallt nala, ha lejar, becsukja a notebook-ot.
Szoval eleg cuki, bar a multkor pont az oruletbe kergetett azzal, hogy hajnal 3-kor felkelt, es reggel 8-ig ebren volt. Pont addig, amig aludhattam volna, mert 9-re mentem melozni. Ugyhogy meg nem tagadja magat, de mostansag egy kicsit konnyebb vele.
Imadja, ha foglalkozunk vele, ha lenne vele valaki, aki allandoan jatszik vele, vagy legalabbis feladatokat ad neki (o is megkapta a koranak megfelelo hazifeladat csomagot, es persze imadja), igazan szuperul ellenne, sajnos ez jobbara arra az idore korlatozodik, amikor otthon vagyok napkozben.

No comments: