Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

16.7.14

Meg iskola

mert az a kedvencem. Es van rola mit irnom.

Kristof decemberben kezdte a sulit, a Foundation Class-ban, ami az elso osztaly elotti, de mar kotelezo ev. Elvileg itt megtanuljak az angol betuket es hangokat (hogy hogyan tanulnak olvasni, azt nem teljesen ertem, nyilvan ez teljesen mas, mint a magyar), matematikaban kb. 10-ig (?) a szamokat, plusz, a kisebb-nagyobb, konnyebb-nehezebb stb. hasolitgatasokat, a formakat, termeszettudomanyokat meg nem tanulnak, a term-ekben van egy-egy tema, amit feldogoznak, es azzal kapcsolatban vizsgalodnak.
Tanulnak zenet, maris elkezdtek egyszerubb hangszereken jatszani (tamburin, dob, triangulum es tarsaik), illetve sportolnak (ebbol persze Kristofnak sosem eleg).

Az elso nagy temakor egy macis mese feldolgozasa volt, ebbol csak az eloadast lattuk, mivel 2 hetig kemenyen be kellett szoktatni az iskolaba. Elvileg egy fel nap all a szulok rendelkezesere, hogy a beszoktatas megtortenjen, de szerencsere eleg rugalmasak ebben a tekintetben, a diagnozis miatt lehetoseg volt ezt meghosszabbitani. (termeszetesen kulon megkoszontek, hogy vallaljuk a beszoktatast, tobbszor talalkoztam a Senco-val, atragtuk magunkat a vizualis segitsegeken az asszisztenssel, probaltuk megtalalni a legkedvezobb format ami mellett Kristof a legjobban erzi magat es sikerult). A term-ek vegen az osztaly eloadja, mit is tanultak, megmutatjak az elkeszitett munkaikat, enekelnek, egy megkoreografalt eloadas kerekedik az elmult honapkban tanultakbol, amire rendesen keszulnek is, es az eloadason resztvesz a tobbi osztaly es meghivjak az epp eloado gyerekek szuloit is.

Az elso eloadason Kristof vegig mellettem ult, nem mozdult semerre, nyilvan, par napja jart meg akkor csak suliba.

A masodik eloadas a hazakrol szolt. Milyen hazak vannak, hol lakunk, szokasos mese, enek, tanc. Ennel Kristof mar aktiv volt, legalabbis a probakon, mert amikor meglatta a tomeget, bebujt az asszisztens pulcsijaba hatulrol (ez a jele annak, hogy zaklatott) es nem volt hajlando meg csak a tobbiek melle sem allni, igy en mentem oda, es az olembol szemlelte az eloadast.

Volt egy harmadik, ez zenes, hangszeres, enekes eloadas, nem osszefoglalo, csak ugy, ott mar nem hagyta el az osztalyat, csak epp hattal ult a nezoknek, a tanar mellettt, de lelkesen mutogatott.

Es jott a negyedik, ami a viz temakoret olelte fol, es a hol Kristof a tobbiek mellett allt-ult, enekelt, eloadott, persze ugy, ahogy a nagy tobbseg: idonkent beszelgetve, ide-oda forgolodva.
Ez a vizes tema amugy is nagyon erdekelte mar, nemcsak az elolenyekkel foglalkoztak (bar azokat is tanuljak, ahogy azt is, mire jo a viz, mi mindenre hasznaljak), hanem telitalalat, bevettek a kalozos vonulatot, csakot, hajot keszitettek, kincskereso terkepeket, ahol 'X marks the spot' (vagyis az X jeloli a kincs helyet). Ez pedig igazan elvezetesse tette a tanulast.

Szoval igy tanulnak ok. Kis csoportokban, alkotva, atelve, jatszva, a kezuk munkaja altal, kis kortol raszoktatva az eloadasra. (nem uj dolog ez, ateltem es Balazs is atelte a Waldorf-ban es nagyon jo, hogy ilyen lehetosegunk van erre ismet) Na bumm, legfeljebb nem fogja tudni kozepiskolaig, hogy a paradicsom egynyari vagy ketsziku. De fog paradicsomot ultetni, lesni, hogy hajt ki, mert persze kiskertje is van az iskolanak, es uveghaza is.

Csakugy, mint digitalis tablaja minden osztalynak (hagyomanyos nincs is, de a digitalisat hasznaljak), tobb szamitogep minden osztalyteremben, rengeteg szemleltetojatek. Nincsenek tankonyvek, fuzetek,semmilyen iroszert, semmit nem kell venni, mindent az iskola ad. Amit venni kell, az az egyenruha, a testneveles felszereles, a book bag (2 font, belefer par kis konyv, amit az iskolabol hoznak haza otthoni elolvasasra -mesekonyvek, nyilvan -, a hazifuzet, amit szinten az iskoa biztosit, talan 4x hozta haza eddig Kristof, es par A4-es lap, amin a fontos tudnivalokat kuldik szinten haza - ez a felesleges szuloi ertekezleteket potolja).

Es meg van mirol meselnem, es fogok is.

1 comment:

eszteranya said...

uhh,ide akarok járni!!!! :D