Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

21.6.14

Melo

Nos, elmultam mar.. khm..18. Jo, nem titok, 42 voltam majusban, szoval nem vagyok fiatal, bar nyilvan nem erzem magam oregnek. (neha, kicsit de) Ne legyenek illuzioink, nem konnyu munkat talalni 4x evesen, meg Angliaban sem.
Eloszor ugye warehouse/ban (illetve egy suti es kekszgyarban dolgoztam), es meg nem allok ra keszen, hogy meseljek rola. Meg tul friss az elmeny, ami szornyu, persze ki kellett birni, mert ezaltal lett angol referenciam, es ezaltal lett 2 munkam is.
Van egy alkalmi melom a Norsaca-nal, ami ugye nem veletlenul egy / az egyik legnagyobb / autista szervezet, szulok hoztak letre, es tenyleg hatalmas es minden. Na, ott meg egy napot sem dolgoztam. Reszt vettem kepzesen, treningen, tanfolyamrol oklevelet kaptam, de idokozben beesett egy allando teljes munkaidos allas, ami mostansag tobb is, mint teljes, leven 46-48 a 38-40 helyett. Es bar oromkodtem, hogy jon uj ember, egyuttal ugy tunik, tavozik egy masik, ugyhogy a tulmunka marad. Annyira persze nem baj, mert fizetik a tobbletorat, es keplekeny, nem 9-5 a munkaora, de azert igy nyaron tud kellemetlen is lenni. Foleg a mostani hetvege, mert a koltozes miatt szabin voltam, es hetvegere egy laza 21 orat kell dolgoznom + bentalvas.

Igazabol a munka nem rossz, nem megerolteto. Jah, persze, titkolozom, support worker vagyok. Leforditani nem igazan tudom, ez nem egy ismert fogalom magyarul. Tamogato munkas (nem szocialis, olyan van kulon Angliaban, es social worker a neve), ami esetemben azt jelenti, hogy egy supported living-ben (tamogatott lakhatas), gyakorlatilag egy csaladi hazban egyutt el 5 ember, es oket segiti nehany olyan, mint en. 6-7 ember dolgozik egy hazban, ezert jut egy bent alvas minden hetre. Ezek az emberek (angolul service user) termeszetesen nem jokedvukbol laknak egyutt, hanem azert, mert valamilyen fogyatekossaguk van, jellemzoen ertelmi fogyatekossag es/vagy autizmus.
Tehat oket tamogatjuk a haztartas, penzugyek, egeszsegugy, vasarlas, munka, kirandulas, szorakozas stb. temakorben. Amibe beletartozik, hogy idonkent megmossuk valaki hajat. Vagy hatat. Vagy inkontenciabetetet segitunk rai.

Ezek az emberek onalloak. Legtobbjuknek munkaja van, ilyen-olyan, de a lenyeg, hogy teljes eletet elnek, csak epp segitsegre szorulnak. De ettol meg rendelkeznek akarattal, ha van is gondnokuk vagy gyamjuk, az pontosan csak annyi jogkorrel rendelkezik, amit az adott esetben a birosag megallapitott. Attol, hogy a gyam kezeli az illeto penzugyeit, meg nem szolhat bele, hogy mit vasarol napi szinten vagy mit dolgozik vagy milyen egeszsegugyi beavatkozast fogad el. Jelszo a maximalis fuggetlenseg es onallosag. Erdekes melo, tele kihivassal, foleg szamomra. Kihivas a mindennapi angol megertese es hasznalata. A service userek - nyilvan fogyatekossagukbol adodoan - idonkent rettenetesen beszelik az angolt, szerintem az elso ket hetben csak szavakat kaptam el, es abbol probaltam osszerakni, mit is akarnak. Keves sikerrel.

Meglepo modon sok elhivatott ember dolgozik itt, nekem nagyon nehez volt az elso par het, nemcsak az angol es a tapasztalat hianya miatt, hanem mert nem tudtam kikapcsolni a munkaido vegen. Csak ragtam magam a problemakon, aggodtam, allandoan vegigporgettem az esemenyeket, hogyan kellett volna jobban, hatekonyabban stb. Tulsagosan bevonodtam erzelmileg. Ma mar azert jobb a helyzet, konnyebben nyomok egy restartot ha eljovok. Szoval bar erdekes a melo, azert en szeretnek majd tovabblepni, tul egyszeru ez a munka, sok uresjarattal. De az irany jo, es a melohelyen beirattak egy Level 3 szintu Health and Social Care kepzesre, ami azert mar eleg komoly vegzettseg, es ezzel konnyebben fogok munkat talalni jobb fizetessel.


No comments: