Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

13.6.14

Gyerekek

Zalan hamarosan 4 eves. No persze, ez nem latszik meg rajta, egyaltalan nem. Nem fizikailag, az okes, a nursery/ben (3-4 eves koru gyerekerol van szo) o az egyik legmagasabb, es nagyon nem is vekony, csak kicsit, de egyebkent..
Most kb. 2 eves lemaradasban van a kortarsaihoz kepest. Legalabb.

Elkezdett beszelni. Iszonyat mennyisegu passziv szokincset szedett ossze az elmult evben, nagyreszt magyarul, de angolul is sok mindent mond. Foleg a suliban. Valahogy olyan magatol ertetodo ez nekik, hogy a suliban, angol gyerekek kozt angolul beszelunk, otthon pedig magyarul.
Persze ez a beszed nem az a beszed, nem kommunikacio, inkabb ismetelgetes. Echolalia. Kb. 2 eve nyuzzuk az 'En is tudok beszelni! es mas konyveket, szorgalmasan hozza is nekunk a konyveket, kb. 1 evig csak mutogatta a targyakat, par honapja mar meg is nevezi oket rendszeresen, es kb. 1 honapja idonkent hasznalja a kornyezeteben levo targyak megnevezesere is. (eleg idegesito ez az ekezetnelkuliseg, de megint melohelyen vagyok, ha bent alszom, van idom blogolni, es mivel otthon epp koltozunk, mashol nincs)
Szoval halad Zalan is, mint egy csiga. Amugy eleg szepen beszedhibas is, a 'k' betu abszolut hianyzik, 'taticaboda' es ebbol lathato, hogy a 'g' es az 'r' is. A szo amugy tisztessegesen a 'katicabogar' lenne.

Nekem, nekunk szot fogad. Na jo, tulzas persze, de mar nem kell orultmod fogni a kezet minden egyes lepesnel, mert nem szalad el, ha eszrevesszuk, hogy rosszat csinal, es raszolunk, nagy esellyel abbahagyja, ha nem vesszuk eszre, persze csinalja, es 100-adszor is megismetli a hulyesegeit, de itt is nagy az elorelepes. Sokszor nez rank, es idonkent bohockodik, de az oviban 90%-ban atnez, atesik mindenkin, aki a kozeleben van.

Amugy kicsit zseni is, csak ritkan produkal ilyet, de az elmult honapokban volt, hogy felirta a tablajara hogy 1+1=2, anelkul, hogy ez fel lett volna irva valahova, szimplan megjegyezte. Vagy kiszamolta :)
A mesekonyvben (APG, nana) hangosan kibetuzte, hogy O/V/O D A. Ezt foleg nem tudom, honnan vette, mert ezt Kristoftol se tanulhatta el, leven o csak angolul tanul olvasni, az meg nyilvan koszonoviszonyban sincs a magyar betuzessel.
Ugyhogy tudom, hogy szivja magaba a tudast a kolyok, megfigyel, es egy ido utan - jo sok ido utan - visszaadja. Csak epp foglalkozni kell vele, rengeteget, de az elmult par honap nem errol szolt, sajnos a fejlesztes, foglalkozas a tulelesert folytatott harcban megsemmisult, de most mar ujra kezdjuk megtalalni magunkat, es ez segiteni fog. Remelem.

Jellemzo modon Zalan, amikor az onkormanyzattol kuldott autizmus szakertovel volt talalkozoja (na jo, a pasi megfigyelte, hogy mit csinal a suliban, probalt vele kommunikalni, es sikerult is neki, amugy autista modon, szamokat es betuket rakosgattak meghitten egy tablara, es a kolyok, amikor a pasi egymas melle rakta az 1-est es 5-ost, felgman kozolte, hogy 'fifteen', de ez minket mar meg se lepett, minden egyes vizsgalaton a zseni auti enjet mutogatja.

Nagy buszrajongo lett, allandoan buszozna, es miota ez rendszeresse valt, mar nem gond a maszkalas, nagyon komolyan nezelodik, a helyismerete szuper, legalabbis ugy tunik. Rengeteg rugalmatlan berogzodese van, de szerencsere mindig valami uj. Attol mondjuk ki tud borulni, ha elmegyunk es ot nem visszuk. Kristof sokkal otthonulobb, o allandoan notebook-ozna. Remelem, ha lesz rendes kertunk (jovo hettol), sokat lesznek kint, csak ugy, jatszani. Amugy is, joval (valamivel) tobb idom lesz rajuk, mert mostanaban ugyan heti 50 orakat dolgozom, plusz heti 1 bentalvas, de 2 het mulva megjon az uj ember az elozo helyett a csapatba a melohelyen, es 36-40 orara allhat be munkaido, ami baratsagosabb egy fokkal.

Szoval ez Zalan, jovo hetfon 4 eves. Talan nemsokara meg is mutatom, milyen.

No comments: