Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

2014. november 8., szombat

Az angol konyha

Na jo, angol konyharol keves tapasztalatom van, meg egyebkent sem egy letezo valami, legalabbis nem emlitesre melto. Amikor bo egy eve megerkeztunk, eldontottuk, hogy nem ragaszkodunk a magyar konyhahoz, nem vadaszunk magyar alapanyagokra, elvagyunk nelkule, inkabb kiprobaljuk az angol konyhat. Persze takarekoskodnunk kellett, igy olcso kesz kajakat vettunk. Raadasul eleinte se hutonk, se tuzhelyunk nem volt. Hat rosszul valasztottunk, de szinte mindig. A husos pitek borzalmasak voltak, sotlanok, es mas fuszert sem nagyon erzekeltem, a tesztaetelek szinte mindegyike savanyu az ecettol. Merthogy a britek imadjak az ecetet.
A tuzhely utan kicsit mar javult a valasztek, megtalaltuk a Lidl-t, ahol egesz elerheto aron a mar megszokotthoz hasonlo izeket talaltunk, de a konyhafelszerelesem - hiaba hoztuk el a fel lakast, a masik fele nagyon hianyzott - eleg siralmas volt, igy nem nagyon foztem. Nagyon nem. Se kedvem, se energiam nem volt. A gyerekek pedig nem fogadtak el a megvaltozott izeket. Jo, Balunal nem volt gond, o elvolt csirkemellen es halon, de a kicsik nem igazan tudom mit ettek. Mert a szalamit hiaba szerettek otthon, itt mas volt az ize, a husnak mas volt az ize, es mindennek mas volt az ize. Persze, igazabol nem tudom, hogy Kristof most is mit eszik, egyaltalan hogyan marad eletben, mert kb. van a virsli, teszta (uresen vagy makosan), sult krumpli es... egy par kanal leves, nehany harapas banan, gabonapehely es nemi kenyer. Neha sajt. Kakao. Gyumolcsle es tea. Es ezen felul csak keksz, neha csoki, nemi chips. (ami itt crisps, a sult krumpli pedig chips - veletlenul sem pommes fries, egy-ket helyen fries)
Vannak nagyon jo kesz kajak is, es bar ferj eleinte a curry gondolatara is hidegrazast kapott, ma mar o is szereti. En meg nem csinaltam, bar fuszereket mar beszereztem hozza, receptet is kineztem, ugyhogy erik a dolog.

Aztan telt-mult az ido, megszoktuk az ecetet, gyakran eszunk steak-et, halat, neha fozok is, egyre gyakrabban, ami mindenkepp azt tukrozi, hogy jobban erzem magam, otthonosabban, idonkent sutok, a gyerekek mar akkor sem eszik a turorudit, ha veszunk, vagy valaki hoz otthonrol.
Szeretek pubokba jarni, ettermekbe is, a melom miatt eleg gyakran megyek is, es tudom mar, hol foznek jol, hol mit erdemes rendelni. Steaket eleg sok helyen, lazaccal nagyon tudnak banni, az angol reggeli igazan nagy szerelmem, de mivel majd minden heten keszitek egyet, itt, a melohelyen, maskor nem igazan fenem ra a fogam. Viszont az Egg Benedict az nagyon bejon.
Az ettermekben - foleg a pubokban - igazan olcson lehet enni (az olcsosag persze relativ, de erdekes modon az osszes belvarosi kavezo, etterem, pub, allandoan tele van, a nap barmely idoszakaban), foleg hetkoznap, mindenfele akciok vannak, pl. 2 foetel 8 fontert, persze ez nem steaket vagy lazacot takar, es nem is baranyt, es nagyon fura, hogy mindenhez jar a chips (a sult krumpli) vagy salata. Ha carbonara spagettit rendelek, ahhoz is.

Amugy itt is foznek az emberek, es erdekes (?) modon nem azok, akiknek kisebb a jovedelme. Nem a munkasosztaly. Ok mindenfele vacakot vasarolnak, iszonyat mennyisegeket vesznek mindenbol, gondolom, iszonyat mennyisegu maradekot ki is dobalnak. Mert persze minden egyes bolt tele van vasarlokkal, az egyfontos uzletektol a M&S boltokig (ami meno elelmiszeruzlet is, nemcsak ruha es lakberndezes), a plazak is tomve emberrel, a nagyobb boltokban mindenhol talalhato egy kavezo, ahol persze szinten lehet enni, ha a kimerito vasarlas kozben, utan, elott szukseg van ra, es szukseg van ra, ugy latom. A gyerekek allandoan valamilyen edesseget ragcsalnak, amitol folyamatosan ragadnak, nemhiaba kampanyolnak az iskolakban a napi 5 adag zoldseg vagy gyumolcsbevitel mellett (nalunk sincs meg az 5 adag nyilvan a gyerekeknel, de hat ez ugye igy van mar evek ota, hasztalanes kilatastalan kuzdelem ez). Ja, mert persze itt adagban mernek. Meg a soron is szerepel, hogy hany adag egy uveg.

A melohelyen pedig volt lehetosegem ra, hogy lassam is, hogyan foznek az angolok. Khmm. Nemhogy fuszereket nem hasznalnak, de sot sem. Nem veletlenul tunt minden sotlannak eleinte. Szerintem a mi eteleinktol rosszul lennenek. A csirkecombokon (ami itt chicken leg) rengeteg (magyar szemmel) tollmaradek van. Egyik kolleganom ugy suti a csirket, hogy berakja a combokat a sutobe. Es ennyi. Semmilyen fuszert nem hasznal. O mondjuk vega, bar mielott vega lett a barany volt a kedvenc etele. Megkerdeztem tole, miert nem hasznal sot. Vagy legalabb olajat a csirke ala. A valasz, minek, igy is szeretik. WTF? Na jo, ha en fozok, akkor legalabb van ize az eteleknek, bar komolyan, megkostoltam a csirket, es nem volt rossz (na jo, titokban kicsit megsoztam es beolajoztam, de eppencsakhogy). Az is igaz, hogy mindig free range (szabadon tartott) csirket es tojast vesznek, talan emiatt van, nem tudom. A parolt zoldsegek szinten semmilyen fuszert nem kapnak, bar a repat szeretik parolas utan mezes-olivaolajos szoszban megforgatni es megsutni. Ez finom.
Az is igaz, hogy a sultekhez gravy-t adnak, ami a martas, es amit elvileg lehetne kesziteni a hussutes kozben keletkezo szaftbol, de olyat meg nem lattam, ellenben tobb kulonbozo gravy granulatum kaphato, amit forro vizzel felontenek, es meglocsoljak vele a sultet, yorkshire pudingot es zoldsegeket.

A kajavasarlas most mar azert gyakorlottabban megy nalunk is. Nagyreszt Tescoban vasarolunk, mert az van a legkozelebb, de ha lenne idom, elmehetnek a pakisztani boltokba, ahol olcson rengeteg friss gyumolcsot es zoldseget arulnak, a Lidlben vennem meg a tesztakat, rizsett es mas hosszan eltarthato arucikket, mert az ott sokkal olcsobb, es jarnek henteshez es fishmongerhez (ami a halarus tisztes neve errefele, es nem messze tolunk is van egy, aki a kisteherautojabol kinalja a friss halakat es kagylokat, rakokat). Egyszer majd lesz idom, es minden kialakul.

Nincsenek megjegyzések: