Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

2.2.15

Kristof es a beszed

Speech and language therapy. Epp ma jartunk ott,, logopedusnal volt talalkozonk. Roviden, Kristofnak nincs szuksege beszedterapiara. A kommunikacios kezsege egeszen rendkivuli, a logopedus holgy tovabbi vizualis segitseget javasolt, kulonosen a naplozas elkezdeset, de amugy elbocsatott minket.
Kristof teljesen felszabadultan fecsegett, gyonyoruen beszel mar angolul. Sot, gyakorlatilag nem is igen tudta felmerni a magyar tudasat, mert eleg ritkan volt hajlando megszolalni magyarul. Volt tolmacs is, es addig szepen is ment minden, amig a tolmacs beszeltette, de amint atvaltott angolra (marmint a tolmacs), hogy leforditsa, mirol volt szo, onnantol Kristof csak angolul volt hajlando beszelni. De angolul aztan gyonyoruen beszelt. Persze, nyelvtani hibakkal, de iszonyat szokinccsel, meg nem akadva, akar 10-12 sot is egybefuzve. A logopedus ertekelese szerint Kristof nyelvi fejlodese abszolut megfelel a koranak, es annak, hogy alig egy eve van angol nyelvu kozegben. Semmilyen lemaradast nem erzekelt, mult idoben is el tudott meselni egy tortenetet, idorendbe rakta a torteneteket, megertette a jatekokat, szemkontaktust tartott (ugy-ahogy, csapongva), es teljesen megertett mindent. Ha epp nem, akkor elkezdett magarol meselni, gyakorlatilag meg kellett allitani idonkent, hogy legyen szives, fogja be a szajat.

En is le voltam dobbenve, mert velunk azert vagy magyarul, vagy  kevert nyelven beszel, de most egy oran keresztul nyomta angolul. Valahogy teljesen raerzett mar az angol nyelvtani szerkezetre, es nagyon egyszeruen - ahogy egyebkent az angolok is beszelnek -, minden alapveto nyelvtani es mondatszerkezetet hasznalni tud. Nem ugy, ahogy en, aki gyakran belekeveredek egy-egy bonyolultabb mondatba, hanem az eredeti angol mondatstrukturat hasznalja. Ami egyebkent baromi egyszeru, de nekem is nagyon nehez, mert az agyam a magyart akarja hasznalni. Nem igazan tudom elmondani, mert nem vagyok nyelvtanar, inkabb csak erzem, amikor beszelgetek valakivel, akkor az en nyelvtankonyvi angolom olyan nehezkes es korulmenyes a nagyon egyszeru, angolhoz kepest. Es persze, en is ismerem ezeket a fordulatokat, de hasznalni, na, az egy masik tortenet. Tenyleg nem tudom ertelmesen megfogalmazni, pedig mar rengeteget tortem rajta az agyam.

(Csak mellesleg, dicsekveskepp, a fosulin angolt is tanulok, es a Level 3-as szintu vizsgan szovegertesbol 95%-ot, a fogalmazas, irasbol 80%-ot ertem el. Hogy ez pontosan mit jelent, azt meg nem mondom, a lenyeg, hogy az angol kollegaimmal egy szinten teljesitettem, ezert nagyon buszke vagyok magamra, es ez tovabbi tanulasra osztonoz. Jo, persze, ha beszelni kellett volna, ott nyilvan kijott volna a kulonbseg, de nem kellett, es ugyes vagyok, meg minden. Teny, hogy 7 evig tanultam angolul, van felsofoku nyelvvizsgam, es hasznaltam is az angolt a munkam soran, eleg sokat, de igazabol a jelen tudasom 70%-at mar itt kint szereztem. Mert az az angol, es ez angol nem ugyanaz, a sajat boromon kellett megtapasztalnom. Sose felejtem el, mit ereztem, amikor eloszor beszeltem angol anyanyelvuvel, az elso honapokat, amikor a felet se ertettem annak, amit mondanak, es a felet se ertettek annak, amit en mondok.)

Kristofra visszaterve, az angol egyertelmuen dominans nyelv lett nala, aminek persze a magyar nyelv latja karat. Szomorkodhatnek, hogy elvesziti az anyanyelvet, es talan, ha nem lenne az autizmusa, akkor szomorkodnek is, de igy csak orulok, hogy van egy nyelve, amin jol beszel. 2 hete tortent eloszor, hogy hogy elkezdett egy mondatot magyarul, megakadt, nem talalta a szavakat, es igy angolra valtott. Azota megtortent meg parszor. Ha vissza akarnank koltozni Magyarorszagra, talan mas lenne a helyzet, de hat nem akarunk. `Es tok jo, hogy nem vagyunk egy aggodos csalad, mert igy legalabb kimarad az eletunkbol az alszentseg. Orulunk annak, ami van, es nem bankodunk azon, amink nincs. Autista gyerekekkel szerintem ez letszukseglet, de a mindennapjainkban erezzuk a hatast. Nem szorul ossze mar a torkom, ha normal fejlodesu gyereket latok, es nem banom, hogy a mi utunk mas. Igen, tudom, nagyreszt ez Anglianak koszonheto, de talan az idonek is. Mar ott tartok, hogy nem 'vennem' el a gyerekek autizmusat, de most igy belegondolva, lehet, hogy ez csak kodosites. Inkabb csak elfogadtam.
Szoktam modnogatni, hogy a csaladban en vagyok az, aki a legkevesbe szereti Angliat, ami mondjuk azt jelenti, hogy en latom realisan, mert en latom az arnyoldalakat is, en vagyok kapcsolatban leginkabb a kulvilaggal, es az elso honapok nehezsegeit nem tudom konnyen elfelejteni, de ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem. Talan csak kevesbe vagyok elfogult, mint a tobbiek. Ami vicces, mert vilageletemben angloman voltam. Mindenesetre neha sajnalom, hogy nem nemetul tanultam, es ezzel mindent elmondtam.