Oldalak

Zalan

Lilypie Fifth Birthday tickers

Kristóf

Lilypie Kids Birthday tickers

Balázs

Lilypie Kids Birthday tickers

25.8.14

Teljes a csalad

Vagyis persze, hogy nem az mar. Balu itt volt egy honapig (2 hetre a baratnoje is eljott - jol megnott, nem?) es ma repult vissza. Hupp. Persze, sirtam, par napja pityergek mar, de ez sokkal konnyebb volt, mint amikor majusban visszakoltozott. Ezt is meg lehet szokni. Bar konnyen lehet, hogy csak azert nagy a szam, mert nem voltam otthon, amikor elment, es mivel ma bent alszom, nem voltam meg otthon, a Balu nelkuli hazban. . De jon majd oktobertben megint, es karacsonykor is, es tavasszal ugy nez ki, mi utazunk haza. Nyaron megint itt tolt kb. 1 honapot es utana mar csak egy ev, leerettsegizik, es jon vissza. Vagy hat, ki tudja, mert akkor mar 18 lesz, de volt bent a nottinghami egyetemen, tetszett neki, es egyelore ugy tunik, megprobalja. Legalabbis magyar felsooktatasban nem gondolkozik, csak skot, maltai vagy angol oktatasban.

Fura, hogy igy repkednek ezek a mai gyerekek, en majdnem 30 voltam, amikor eloszor ultem repulon, munkaugyben, Pekingbe utaztam (jol bekezdtem egy 2x11 oras repulouttal), azota mar repultem kb. 5-6x, de most ugy tunik megint nem repulunk egy ideig, leven Zalan nem repulokompatibilis, ugyhogy autoval utazunk jovore Magyarorszagra, de legalabb szetnezunk Belgium-Hollandiaban is.

Zalanra visszaterve, onnan tudom, hogy meg megvan az akut repuloundoritisze, hogy amikor Thomas Land-en felultunk a kicsi (ld. gyerekeknek tervezett) hullamvasutra, ugyanolyan panki lett urra rajta, mint a tavaly oktoberi repuleskor. Uvoltott, es panifelelemben rangatta a korlatot, csak menekult volna, mint egy kis allat, 10 korommel utott-vagott es a vegen ki is bujt a biztonsagi korlat alol, pedig ferj rendesen fogta, de ilyenkor meg100xozodik az ereje. (igen, mely nyomot hagyott bennem a 2.5 oras repulout, ahol a gep ajtajat is megprobalta felfesziteni, es eleg nagy latvanyossag voltunk.
Az a baj, hogy amikor a kiruccanasokat tervezem, mindig elfelejtem az autisagukat, es mosolygo gyerekeket vizualizalok magam ele, pedig hat.. Nem mondom, hogy nem elvezik az elmenyparkokat - foleg Kristof -, de azert Zalan mindig kiborul 1-2x, vagy inkabb 10x, Kristof pedig a porgestol orul meg, annyira felspannolja magat, hogy igazan autista modon repked es ugral, nem, mintha ez nagy baj lenne, de itthon, illetve hetkoznap ez nincs igy. Szinte soha.

Azert jok a kirandulasok, es autoval minden sokkal konnyebb, a gyerekek igazan jol viselik az utazast, a hisztibol sincs igazan tobb, mint mas gyerekeknel, csak kicsit masabb, kicsit furabb, de hat ezt mar igazan megszoktuk. A Thomas Land hatalmas elmeny volt, el kell mennunk megegyszer, de annyi mas hely is van, amit latniuk kell, legkozelebb egy szafarira megyunk es az Angry Birds kalandparkba.

Tavolabbi terv Southampton (egy unokatestverem lakik ott, es mellettuk is van am, valami, amit mindenkepp meg kell neznunk, es ez a Peppa Pig park), illetve Balu baratjaek laknak Newbury-ben, ahova egy even belul szinten le szeretnenk ugrani.
Es ezek csak a vidamparkos utazasok, mert rengeteg mindent szeretnenk meg latni, a tengerpart csodalatos, es oda tenyleg csak 2 ora az ut, de majd csak ha melegebb lesz, mert itt most bekoszontott az osz atmenetileg, de nem am szelid, magyar modon, hanem 13 fokkal es napokig tarto esozessel. Itt van a kozelben a Peak District, ami gyonyoru hely, 1 oran belul, de termeszetesen ott van Wales es Skocia (ami persze nem 1 napos program), es London, ahol meg nem voltam, pedig annyira szeretnem latni, de Birmingham, Leeds, Oxford es Cambridge es persze sorolhatnam veg nelkul. Sajnos a szabadsagom nagy reszet mar elkoltottem (28 napom van egy evben plusz heti 1-2 szabadnap, mert mi ugye hetvegen is dolgozunk), de hatha jovore nem kell koltozni, de kozben tanulnom is kellene, mert nagyon a kormomre egett a tanulnivalo itt a nagy utazgatasok es a kicsik nyari szunete miatt.


21.8.14

Most ismet melohelyen vagyok es

varom, hogy megjojjenek a gazszerelok. Vagy kik. Mert hogy elromlott a bojler, es nincs melegviz. Se futes. Itt most epp 14 fok van, viszont reggelre 8 volt ma hajnalban is, es ez nem annyira vicces. Sajnos a mult heten vege lett a nyarnak, ami amugy is light-os volt a magyarhoz kepest, de a kanikulat epp utalom, ugyhogy ez oke. Viszont a 21-25 fok azert hianyzik igy augusztus masodik feleben. Az angol hazak pedig nem epp jol szigeteltek, legalabbis haza valogatja, az 'apoltak' eleg fazosak is, plane aki a padlasszobaban lakik. A lakaskezelo (nem ertem, ki az, a ceg tulajdonosa, aki a haz tulajdonosa is volt, eladta egy cegnek, es azota azt is elfelejtette, hol jon be a hazba a vizcso. Persze fel eve adta el, es kb. 30 eve az o tulajdonaban volt, de mar nem tudja. Oke, majd en megkeresem, no problem, meg is talaltam egyebkent), szoval a lakaskezelo kuld valakit, valamikor ma este. Vagy ejjel. Vagy mar nem is tudom.
A lenyeg, hogy valamikor az ejszaka folyaman jonnek a British Gas-tol, legalabbis 1 oraja hivtak, hogy lecsekkoljak, valoban varom-e oket. Ha igen, akkor majd jonnek. Hogy mikor, azt nem tudjak. Erre mondjak, hogy nem lusta, csak kenyelmes.

Viszont, a jo dolog, hogy megvan az auto:) Nagyon jo dolog. Vegul egy ujabb kiadasu, 2-es Ford Focust vettunk, 1500 fontert. Igaz, hogy csak 1000 fontot akartunk raszanni, de hat ez egy nagyon jo vetel volt. 9 eves, es tenyleg jo, persze van benne 100ezer merfold, de a hasonlo kaliberu autokat 2000 font alatt nem kinaltak. Atirasi illetek nincs, ellenben van biztositas. Hurra, mennyi lehet, nem nagy ugy. Az auto megvetele utan kiderult hogy nagyon is nagy ugy. Mert hogy 800 font az eves dij. Persze csak akkor, ha kifzeted egyben, egyebkent 900 font folott van, ha csak havi reszletben tudod kifizetni. Es van utado is, ami kornyezetvedelmi dij is egyben (merthogy a nagysaga az autotipustol fugg, es elektromosokra nincs ado vagy minimalis (?), nem emlekszem mar), ami 99 font egy felevre. Vagyis egy evre 180 font, felevre 99.
Igen, kezdek rajonni (nem tul nehez), hogy akinek van penze, az sok penzt meg tud itt sporolni. Ha nincs penz, akkor viszont sokat kell kolteni. Ertem en a logikat, persze, de akkor is, eleg kenyelmetlen ez igy. Mint amikor kijottunk, es angol bankszamla hijan, amikor penzt kellett felvenni, 6-7000 forint bankkoltseget kaptunk a nyakunkba. Ez mondjuk pont a magyar bank erdeme, de sok penzt buktunk telefonalason, kozuzemi szamlak miatt, de akar a buszjegyeken is.

Elkezdtuk felfedezni Angliat. Teljesen beleszerettem az angol videkbe. Annyival szebb, mint a nagyobb varosok. Lattam egy kis falut, amiben kohazak voltak, igazi, kozepkorias kohazak, mint az Agatha Christie filmekben, na oda mar holnap el tudnek koltozni. nyilvan ott nincs melo, vagyis meg legalabb egy evig ugysem koltozunk, de azert tervezgetni nem olyan rossz.
Voltunk tengerparton, es iszonyat jo erzes volt, amikor megereztem a tenger illatat, tobb, mint 10 ev utan. Es ott allni, es nezni a hullamokat, szuper volt. Kristof imadta, Baluval egyutt, es jo kis fotosorozatot csinaltam Zalusrol is, ahogy fokozatosan kotott baratsagot a nagy es ijeszto vizzel, majd osszefagyva bujt hozzam. Voltunk kastelyban, lord Byron korabbi hazaban, Thomas Land-en (amit meg Magyarorszagon neztem ki a fiuknak), szoval szuper, autoval ismet kinyilt a vilag. Es bar baromi draga, azert megfizetheto, nem mindennap, de azert havonta legalabb 1-2x belefer egy kozepes kiruccanas, es mar csak idot kell talalni, mert programbol es latnivalobol rengeteg van.

Persze azert itt is vannak bolond dolgok

Es idegesitoek, es neha meg rosszabbak.
Nem ertek egyet azokkal, akik azt mondjak, hogy az angolok hulyek. Vagy hogy lustak. Egyaltalan nem. Ezek mind sztereotipiak, amik joreszt rosszindulatbol fakadnak.
De, hogy mashogy jar az agyuk, mint a mienk, abban teljesen biztos vagyok.

Elso nap elkezdtuk intezni az internet bekotest, mint prioritast ugye, es az uzletkoto pasi par nap mulva hiv, hogy jonnenek bekotni a cuccot, jovo het csutortokon. Basszus, hetfo volt. Felenken megkerdem, hogy o, ilyen keson, nem lehetne hamarabb? Mire a valasz, ja, megnezem, visszahivlak. Par perc mulva visszahiv, hogy holnaputan oke? Hogy a fenebe ne!
Persze, hogy eszembejutott a nyuszikas vicc, te medve, nem lehetne, hogy kihuzz a halallistadrol? Ja, de, persze, hogyne..

Internetbekotes elott meg gyorsan vettunk egy agyat (illetve kettot, leven butorozatlan lakas), es a megrendelt agyat nem lehetett felcipelni az emeletre! Az egyszemelyeset sem, nemhogy a duplat, amit amugy meg a 2. emeletre kellett volna felszallitani.
Azota az IKEA-ban vasarolunk butort.

Riaszto minden hazban/lakasban van, a bokkeno, hogy ezek nagyresze kb. sehova nincs bekotve, tehat riasztaskor csak a szomszedsagot duhitheted fel vele, a kutya nem fog ranezni az esetleges tolvajokra. Legalabbis az elso lakasunkban az alatt a par ora alatt, amig ferjjel az ugyeket inteztuk, a kicsik beriasztottak. Megyunk haza, uvolt a szirena, es bar a landlordnak azonnal szoltam, ahogy tudtam, kb. 5 ora mulva birt kikuldeni egy szerelot. Es mivel a szerelo es a landlord sem tudta a kodot (mert miert is tudta volna), egyszeruen kikotte a riasztot. A szomszedok es az arra jarok ugyan neha oda-odaneztek a hazra, mi sipol ilyen ektelenul, de kulonsebben senkit nem dult fel a par ora dobhartyaszaggato uvoltes.

2 nap mulva mar az IKEA-bol erkezett agyat szereltuk ossze a kicsiknek, es alig vartuk, hogy egy jot aludhassunk vegre (egy dupla matra 2 felnott + 2 gyerek kombonak nem annyira nyero), es alig, hogy keszen lettunk, megszolalt a 2 hazzal arrebb levo riaszto. Este fel 8-kor. Csak azert tudom ilyen pontosan, mert masnap delben hallgatott el, amikor az onkormanyzattol kijott egy szerelo. Az volt az elso ejszaka, amikor nem aludtunk.

Es ekkor meg nem voltunk itt egy hete. Es az elso honapok hasonlo katasztrofak kozott zajlottak, a landlordunk cseszett a vilagra, ha valami elromlott, megjavitottuk, vagy befoldoztuk, o ugyan mindig mindent megigert, es semmit nem csinalt. Akkor szuletett a csaldunkban az a mondas, hogy Angliaban egy het egy honapnak tunik. Ha le akarnam irni azt a par honapot (kb. az elkoltozesunkig, ami 8 honap es 2 evnek tunik), nem is tudom, meddig tartana. De nem irom le, csak felidegesitene.

A lenyeg, hogy most mar jo.

Jaj, azt meseltem, hogy a credit check letfontossagu? Vagyis ahhoz, hogy legyen hiteled (mondjuk ha lakast vagy autot szeretnel hitelre vasarolni vagy barmi nagy ertekut), kell, hogy a bank igazolja, hogy jo ados vagy. Jo ados akkor vagy, ha van hiteled, amit rendesen torlesztesz. Ha nincs hiteled, nem tudjak, hogy jo ados vagy-e, vagyis nem vagy jo ados. Logikus amugy, nem?
Szoval be kellene szerezni egy-ket hitelkartyat, arra vasarolni, aztan mindenfele nagyobb fogyasztasi cikket 6-12 hos hitelre venni. El kell adosodnod, hogy komolyabban eladosodhass. Hat, ezen meg torom kicsit a fejem.
Amugy nem nehez ilyen hitelt felvenni, erkeznek az ajanlatok, amit eddig kidobaltam, de ugy tunik, ez az egyetlen lehetosegunk.


4.8.14

Vallara vett a rendszer,

ezt erzem most Angliaban.

Majdnem 10 honap utan most mar teljesen ugy erzem, hogy uj otthonra talaltunk. Miutan bebizonyitottuk, hogy nem ingyenelonek jottunk (persze ezt sehol nem mondtak ki, de a bizalmatlansag tapinthato volt szinte), hirtelen mindenhol barati arcokat, segitokeszseget, igyekezetet kapok. Amit soha nem ereztem Magyarorszagon, sajnos, itt most, ebben a pillanatban, nagyon erzem. Amit a cimben irtam. Vallara vett, felkarolt a rendszer, engem, a csaladom, a fiukat.
10 honap utan eljutottunk odaig, hogy jovo heten autot vasarlunk. Na nem ujat, bar mar hitelkepes vagyok bizonyos mertekig (igy lett vacsiuj telefonom, szinte fillerekert), de nem akarunk hitelt bevallalni. Egy kb. 10 eves Ford Focust tudunk venni 1000 font koruli osszegert.
Nyilvan nem arulok el nagy titkot, hogy ezt otthon nem tudtuk volna megtenni. Sporolasok aran sem. Megcsak tervben sem volt az autovasarlas. Dobbenetes. Most valahogy minden kisimul, szinte kernem sem kell, csak eltervezni, tenni erte, es haladni az uton.

Es az anyagi resz csak az egyik oldal. Szepen intezodik a fiuk ugye is, lassan, csigalassan, de keresnek az illetekesek, idopontokat egyeztetek, talalkozokat irok a naptarba, szabadsagot iratok ki, szervezek.

Valamelyik nap, ahogy reggel lustalkodtam, szokasos modon porgettem a ram varo feladatokat, es ... nem volt mit! Mert mindent elinteztem. En, aki otthon hetekig, honapokig halogattam a ram varo hivatalos ugyeket, aki inkabb 100 levelet es emailt irtam, csak ne kelljen hivatalos hellyel beszelnem szemelyesen vagy telefonon, mindent elinteztem.
Gond nelkul beszeltem telefonon az angol adohatosaggal, szemelyesen voltam benn az onkormanyzatnal. Persze, mas ezt biztos gond nelkul csinalja, de en gyuloltem. Gyuloltem, hogy folenyeskedtek velem, hogy senki nem segitett, csak ide-oda tologatott mindent, hogy kiskapukata kellett keresnem (bena vagyok benne), ismerosoket kell(ett volna) hajkuraszni (meg benabb vagyok benne). Es a szokasos dolgok. Pedig nem az anyanyelvemen intezem, korlatozott a nyelvtudasom, de megis. Sokkal konnyebben boldogulok itt. Es igen, erzem a segitoszandekot. Nincs gond azzal, hogy akcentusom van, hogy hibasan beszelek, hogy nem tudok valamit. Es ezekre a kulonbsegekre nem valasz a joleti allam kontra kuszkodos orszag. Mert en is kuszkodtem, en sem eltem jobban, mint az adott ugyintezo. Mas a szemlelet, a habitus, a hozzaallas.
Es egyre jobban ertekelem ezt.

Olyan megnyugtato, hogy vasarlasnal a penztaros kedvesen segit bepakolni, es senki nem toporog turelmetlenul vagy beszolva, ha valami gond van - pl. a minap a bankkartyammal -, bocsanatot kertem a mogottem alloktol es csak mosolygos, egyutterzo arcokat lattam. Es ugyanez a kozlekedesben. Ha a buszra valaki felszall, es kerdez valamit a buszsofortol, feltartja az egesz sort, de senki nem anyazik (na jo, egyszer hallottam ilyesmit egy magyar ciganycsaladtol, jellemzo (?) modon).

Nem akarok en allandoan aradozni Angliarol, mert itt is vannak dolgok, amik nem tetszenek, masok, vagy szerintem lehetnenek jobban megszervezve, de a mindennapjaim egyre nagyobb nyugalomban es joletben telnek, aminek en orulok, Es annal jobban orulok, mert nehez volt, nagyon, de megcsinaltuk, es kibirtuk, es ahogy a meseben, elnyertuk a jutalmunkat. Ez a legnagyszerubb. Ha becsuletesen dolgozunk itt, akkor van jutalom. Es ez nagyon hianyzott otthon, ahol csak annak van erteke aki minden hajjal megkent, a jeg hatan is megel (meg meg biztos tudnek jo par klassz mondast citalni, ami mind annyira nem jellemzo ram), itt pedig elismernek, mint dolgozo embert, es tisztelnek erte, sot, jutalmaznak erte. Vegre nem elhetetlen vagyok, de jo ez!